NEĆEŠ MILOM HOĆEŠ SILOM: Austrija menja Ustav kako bi smestila izbeglice!
Foto: Facebook

OD 1. OKTOBRA NOVA PRAVILA

NEĆEŠ MILOM HOĆEŠ SILOM: Austrija menja Ustav kako bi smestila izbeglice!

Austrija -
Promena Ustava omogućiće saveznoj vladi da sama uspostavlja smeštaj za azilante, ako pokrajine ne ispune svoje obaveze

BEČ - Austrijska savezna vlada će izmeniti Ustav kako bi ubuduće federacija mogla da podiže prihvatne centre za izbeglice gde želi, pošto u pregovorima sa pokrajinama nije uspela da dođe do dogovora.

U prvih šest meseci ove godine 28.311 lica je zatražilo azil u Austriji što je više nego u čitavoj prošloj godini (28.027 u 2014.). Ovogodišnji jun je apsolutno rekordan mesec, sa 7.538 zahteva za azilom. Pored ustavnih izmena u smislu davanja većih ovlaštenja saveznoj vladi u izbegličkoj politici, asutrijska vlada najavljuje i uvođenje kvote izbeglica, u odnosu na broj stanovnika, koje treba da primi svaka opština u Austriji. Ova kvota bi iznosila jedan do dva odsto od broja stanovništva po opštinama.

Ovo su danas prepodne (petak, 31. juli), na konferenciji u predsedništvu savezne vlade, najavili kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) i vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP). Miterlener je precizirao da pravila važe za opštine koje imaju više od 2.000 stanovnika, a "nametnuti smeštaj" će biti uspostavljen samo u opštinama i pokrajinama koje ne ispunjavaju dogovorene kvote.

On je naglasio da se trenutno već radi na zakonu, koji bi mogao da stupi na snagu od 1. oktobra. Usvajanje ustavnog zakona je deo programa od pet tačaka, koji sadrži i povećanje finansijske pomoći za maloletnike izbeglice koji nisu u pratnji roditelja, i uspostavljanje vladine "radne grupe" za temu azilanata.

Austrija je već više meseci suočena sa velikim pritiskom talasa izbeglica, koji pretežno zapadno-balkanskom rutom dolaze u zemlju. Postojeći smeštajni kapaciteti su već odavno bili popunjeni pa ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner već duže vreme pokušava da postigne dogovor sa pokrajinama o kvotama za prihvat izbeglica, ali one to nisu dobrovoljno do sada ispunjavale. Zbog nemogućnosti da se nađe rešenje za ravnopravno raspoređivanje izbeglica širom Austrije, vlada je pribegla rešenju ustavnog zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track