EVO ŠTA PIŠE U NEOBJAVLJENIM DOKUMENTIMA Krajski: Regan i Kol su ograničeni i glupi!
Foto: Arhiva SPÖ.

25 GODINA OD SMRTI BRUNA KRAJSKOG

EVO ŠTA PIŠE U NEOBJAVLJENIM DOKUMENTIMA Krajski: Regan i Kol su ograničeni i glupi!

Austrija -
Bečki nedeljnik Profil objavljuje do sada neobjavljeni protokol razgovora iz mađarskog nacionalnog arhiva u kojem Krajski kritikuje strane, ali i domaće političare

BEČ - Nekadašnji austrijski kancelar Bruno Krajski očigledno nije voleo nemačkog kolegu Helmuta Kola, a nije imao pozitivno mišljnje ni o tadašnjem predsedniku SAD Ronaldu Reganu, koje je nazvao "ograničenim i glupim političarima".

Na 25-tu godišnjicu smrti jednog od najsitaknutijih austrijskih političara, bečki nedeljnik Profil objavljuje do sada neobjavljeni protokol razgovora iz mađarskog nacionalnog arhiva u kojem Krajski kritikuje strane, ali i domaće političare. Prilikom svoje poslednje posete šefu mađarske Komunističke partije Janošu Kadaru decembra 1986. on je nemačkog kancelara Kola okarakterisao kao "glupog I ograničenog političara", što je kazao da važi i za Regana.

Krajski se time osvrnuo na kritike Kola na račun tada novog šefa Kremlja Mihaila Gorbačova, koga je nemački kancelar poistovetio sa Gebelsom. On se, takođe, negativno izjasnio i o svom nasledniku Fredu Sinovacu, za kojeg je kazao da je "loše izabrao savetnike i saradnike", a o kasnijem austrijskom kancelaru Francu Vranickom kazao je da je "menadžerski tip, koji nema dovoljnog ideološkog osnova". Negativno se, prema protokolima mađarskog prevodioca, na koje je naišao austrijski istoričar Maksimilijan Graf, izjasnio i o tadašnjem šefu Narodne partije Austrije (ÖVP) Alojzu Moku.

SPÖ, koju je ranije predvodio Krajski, je 1986. pretrpela težak poraz, a prema njegovim rečima, "da nije Mok bio na čelu ÖVP, već neki sposobniji i popularniji političar, ishod glasanja bi mogao biti katastrofa". Krajski se požalio i u vezi sa aferom bivešeg generalnog sekretara UN i predsednika Austrije Kurta Valdhajma, koja je, zbog njegove nacističke prošlosti, nanela veliku štetu ugledu Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track