NEOS sa UNOSOM izlazi na izbore za bečku Privrednu komoru!
Foto: Beta

Počela izborna trka

NEOS sa UNOSOM izlazi na izbore za bečku Privrednu komoru!

Austrija -
UNOS se zalaže i za modernija pravila poslovanja, jer su neka od njih već zastarela, s obzirom da su razvoj tehnologije i drugih okolnosti odavno prevazišli stroge esnafske propise

BEČ - UNOS nastao prema austrijskoj skraćenici za „Preduzetničku Austriju“ (Unternehmerisches Österreich), uzela je kao svoje organizacija iz partije NEOS koja se kandiduje na izborima za Privrednu komoru. Izbori za bečku Privrednu komoru su uskoro, krajem februara 2015.

U UNOS-u kažu da „donose svež vetar u Privrednu komoru Austrije“. Zato su napravili program od „devet i po tačaka“. Među ostalim, u UNOS-u kažu da je Privredna komora birokratska , paternalistička organizacija, koja zapravo sprovodi interese Narodne partije (ÖVP).

Naime, komorom odavno upravlja Privredni savez (Wirtschaftsbund, skr. WB), organizacija koja je deo ÖVP-a.S obzirom da su privredne komore, ne samo u Austriji, vremenom postale partijsko-interesne organizacije, UNOS smatra da treba ukinuti obavezno članstvo u Privrednoj komori Austrije.

Zašto bi se na taj način finansirala jedna partija i njeni interesi? Umesto da potiče konkurenciju i realizaciju novih ideja, Privredna komora u pravilu samo štiti postojeće stanje. UNOS navodi primer Petera Lindmozera (Peter Lindmoser) iz austrijske Štajerske, koji je u Gracu i Beču počeo da nudi kafu na ulici iz posebno za tu namenu izrađenih motocikala sa prikolicom.

Ubrzo je dobio prekršajnu prijavu od Privredne komore, jer njegov koncept ne odgovara komorskoj šemi. Komori je smetala i Lindmoserova prodaja pakovane kafe na ulici, iako je on prijavio trgovačku delatnost. Opet je komora napisala prekršajnu prijavu. Tek posle godinu dana je nezavisni senat odlučio da je Lindmoser od početka sve radio ispravno, te da ne mora platiti nikakvu kaznu.

UNOS se zalaže i za modernija pravila poslovanja, jer su „neka od njih iz prethodnih stoleća“, kao što je pravilo da apsolventica modne škole ne sme otvoriti krojačku radnju, jer nema položen majstorski ispit za krojačicu. Novinski fotografi ne smeju da fotografišu na venčanjima, jer su za to zaduženi, prema pravilima komore, isključivo članovi esnafa portretnih fotografa.

Ovo ograničenje je tek nedavno ukinuto, ali sa prelaznim periodom od tri godine. I u mnogim drugim zanimanjima su razvoj tehnologije i drugih realnih okolnosti odavno prevazišli stroge esnafske propise kakvih se još uvek drži Privredna komora.

Program UNOS-a ima „devet i po“ tačaka. Onih poslednjih pola glasi: „Preduzetnici nisu eksploatatori. Tražimo više respekta prema preduzetničkoj smeslosti i njihovom doprinosu“.

Država uzima 37 posto od bruto zarade po radniku

Pored toga, UNOS se zalaže i za smanjivanje troškova rada, konkretno da poslodavac ne plaća poreze i socijalne doprinose za svog prvog zaposlenog. Ukazuju pritom da su austrijski troškovi jednog radnog mesta za oko deset procenata veći od nemačkog. Trenutno država uzima oko 37 posto od bruto primanja radnika, a od svakog povećanja plate oko 50 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track