Funkcioneri NEOS sa uspešnim bečkim privrednicima poreklom iz Srbije i BiH
Foto: Milan Ilić

Radna večera

Funkcioneri NEOS sa uspešnim bečkim privrednicima poreklom iz Srbije i BiH

Austrija -
Sa Beate Rajzinger bio je i Markus Ornig, član predsedništva NEOS-a u Beču i pokrajinski koordinator za izbore za Privrednu komoru Beča

BEČ - NEOS (Nova Austrija i Liberalni forum), najmlađa značajnija austrijska partija (nedavno proslavila drugi rođendan), postaje sve privlačnija i za Bečlije poreklom iz Srbije i BiH koji su uspešni poslovni ljudi. Ovo se pokazalo sinoć na radnoj večeri u bečkom restoranu Paolo u 3. bečkoj opštini.

Sa petnaestak naših samostalnih preduzetnika i menadžera razgovarala je Beate Majnl-Rajzinger (Beate Meinl-Reisinger), drugi čovek NEOS-a.

Sa Rajzingerovom je bio i Markus Ornig, član predsedništva NEOS-a u Beču i pokrajinski koordinator za izbore za Privrednu komoru Beča, koji će se održati krajem februara 2015. Naši poslovni ljudi su bili relativno mladi, većinom vlasnici uslužnih preduzeća (od međunarodnih škola jezika do ponuđača specijalnih građevinskih usluga) i menadžeri u visokotehnološkim austrijskim preduzećima.

Po obrazovanju pravnica, 36-godišnja Rajzingerova je potpredsednica NEOS-a i predsedavajuća partije u pokrajini Beč, a i poslanik je u Saveznom parlamentu Austrije. Najkasnije u oktobru 2015. je čekaju izbori za gradsku/pokrajinsku skupštinu Beča, gde će se NEOS kandidovati po prvi put.

Rajzingerova kaže da očekuje oko 7,5 odsto glasova, što znači da mora uveriti 60.000 Bečlija da glasaju za NEOS.

"Partija se zalaže za samoodgovornost svakog čoveka za svoju sudbinu (uz pomoć države, kada je neophodno), za održivost razvoja društvenog sistema, finansijsku i ekološku, za autentičnost, respekt prema vrednostima drugih i za širenje slobode delovanja svakog čoveka", podsetila je šefica bečkog NEOS-a.

Na pitanje Kurira šta bi menjala u Austriji, Rajzingerova je odgovorila da je to u prvom redu okoštala državna struktura koja ne odgovara savremenim izazovima, i dodala:

"Izbori za skupštinu Beča 2015. su važni, jer je Beč, uprkos svetski vrhunskom kvalitetu života, postao previše zadužen grad. Ako se saberu svi dugovi gradu Beču bliskih, od njega zavisnih preduzeća, onda ukupna dužnička suma grada nije pet milijardi evra, nego deset milijardi".

Iako Rajzingerova priznaje da Beč veoma dobro funkcioniše, ona tvrdi da je austrijski glavni grad postao preskup, zbog strukturnih problema.

Beate Rajzinger sa predstavnicima srpske zajednice i privrednicima
Beate Rajzinger sa predstavnicima srpske zajednice i privrednicima

"Socijaldemokrate su se nekad brinule da osiguraju posao, stanovanje i zabavu. Danas ne mogu više da osiguraju zaposlenost, ne mogu da zadovolje stambene potrebe stanovništva, a mnoge promene bi trebaleo da se dogode i u organizaciji kulture, pogotovo kad je reč o subvencijama, koje se dele po partijskom ključu", naglašava Rajzingerova.

Ona se nada da će posle bečkih izbora 2015. gradska skupština postati "šarenija", da u njoj socijaldemokrate i Zeleni neće sami moći da formiraju gradsku vladu.

Markus Ornig, vlasnik jedne izuzetno uspešne agencije za organizaciju specijalnih događaja, nada se da će na izborima za Privrednu komoru Beča narodnjaci napokon izgubiti apsolutnu dominaciju. Ornig je uveren da će NEOS-ova frakcija UNOS uspeti da u parlament pokrajinske Privredne komore Beča uđe sa bar jednim predstavnikom.

Najveća uzdanica su mu dve privredne grane u kojima je u Beču sve više preduzeća: turizam i privreda slobodnog vremena, kao i konsalting i srodne delatnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track