Nermin Mujanović optužen za ubistvo 16 Srba neće biti izručen BIH!

SUDE MU ZA RATNI ZLOČIN U LINCU

Nermin Mujanović optužen za ubistvo 16 Srba neće biti izručen BIH!

Austrija -
Nermin Mujanović već je privođen u istražni zatvor međutim pušten je zbog nedostatka dokaza, ali je tužilaštvo nastavilo da prati slučaj, rekao je portparol tužilaštva u Lincu Filip Kristl

BEČ - Austrijskom državljaninu poreklom iz Bosne, Nerminu Mujanoviću (46) sudiće se u Lincu zbog ratnih zločina nad Srbima.

Mujanović je optužen za 16-struko ubistvo, tri pokušaja ubistva, kao i za paljenje kuća u Bosni i Hercegovini.On je optužen da je za vreme rata u BiH učestvovao u napadu Bošnjaka na srpsko selo Serdari, na teritoriji Kotor Varoši, saopštilo je državno tužilaštvo u Lincu.Taj austrijski državljanin bosanskog porekla bio je pripadnik jedne vojne jedinice, koja je, 17. septembra 1992, naoružana poluautomatskim oružjem i eksplozivima, napala Srbe. U tom napadu je, prema optužnici, ubijeno 16 civila, među kojima dvoje dece, a tri dalje žrtve su preživele masakr, u kojem je zapaljeno i 11 kuća.

Pošto Mujanović nije izručen Bosni, jer je u međuvremenu dobio austrijsko državljanstvo, on će morati da odgovara za ovaj zločin pred sudom u Lincu. Državno tužilaštvo u svojoj optužnici na 200 strana se oslanja na protokole i dokaze iz postupka pred bosanskim sudom. Istraga protiv Mujanovića se u Lincu vodi još od 2011.godine.

"Nermin Mujanović već je privođen u istražni zatvor međutim pušten je zbog nedostatka dokaza, ali je tužilaštvo nastavilo da prati slučaj", rekao je portparol tužilaštva u Lincu Filip Kristl.

Nakon što je u januaru sud u BiH osudio više saučesnika, tužilaštvo u Lincu zatražilo je dostavu protokola suđenja. Njihov sadržaj i sopstveni rezultati istrage, kako je naglašeno, vodili su do podizanja optužnice. U dosadašnjim saslušanjima je Mujanović negirao učešće u masakru.

On će, kako je najavljeno, narednih dana dobiti optužnicu na koju može u roku od 14 dana uložiti žalbu. Novi istražni pritvor nije naložen.

"Optuženi živi sa porodicom u okolini Linca, gde i radi. Do sada nije pokušao da pobegne, iako je znao da se protiv njega vodi istraga", obrazložio je Kristl. Za suđenje je tužilaštvo planirano saslušanje 23 svedoka, među njima i srpske žrtve, ali i navodni saučesnici. Tačan termin početka suđenja za sada nije utvrđen.

Osumnjičenom ne preti doživotna kazna, jer Paragraf 57 Krivičnog zakona Austrije sadrži zastarevanje.

"Krivična dela, za koja su predviđene doživotne kazne, ne zastarevaju. Nakon isteka roka od 20 godina, međutim, umesto doživotne kazne moguće je izreći kaznu od 10 do 20 godina", navodi se u pomenutom paragrafu koji će biti primenjen na ovaj slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track