EKSPERTI UPOZORAVAJU: Evropi se ne isplati da se odrekne ruskog gasa!
Foto: Reuters

Diskusija u Beču

EKSPERTI UPOZORAVAJU: Evropi se ne isplati da se odrekne ruskog gasa!

Austrija -
Moguće je odustati od ruskog gasa, ali samo uz velike finansijske troškove, kazao je Štindl, direktor ćerke firme austrijskog naftnog koncerna OMV "Gas Konekt Austrija“

BEČ - Učiniti EU nezavisnom od ruskog gasa je politički poželjno, ali ekonomski nema smisla i bilo bi uz to preskupo, upozorili su eksperti tokom diskusije u organizaciji "Energetskog saveza Austrija“ (Energie Allianz Austria (EAA).

"Moguće je odustati od ruskog gasa, ali samo uz velike finansijske troškove“, kazao je tokom sinoćnje diskusije u Beču, Harald Štindl direktor ćerke firme austrijskog naftnog koncerna OMV "Gas Konekt Austrija“.

Sličan stav iznela je ekspert za sektor energetike Kirsten Vestfal iz nemačke Fondacije nauka i politika (SWO).

"Moramo biti svesni da možemo imati diverzifikaciju, ali nam je onda potreban konsenzus unutar EU, a to će biti skupo. Okretanje leđa jeftinom ruskom gasu imalo bi negativne posledice po konkurentnost, a i po zaštitu životne sredine, ako bi se sa gasa prešlo na ugalj“, upozorila je ona.

Johanes Polak sa Instituta za više studije (IHS) postavio je pitanje da li nezavisnost od Rusije uopšte ima smisla.

"Ekonomski to uopšte nema nikakvog smisla“, odgovorio je dodajući da postoji teoretska mogućnost da se ruski gas zameni tečnim naftnim gasom.

"Međutim, Amerikanci bi taj gas isporučivali po ceni koja bi navela Austriju da radije seče svoje šume nego da koristi taj gas", kaže Polak.

Vestfal je dodala da i politički odustajanje od ruskog gasa ne bi imalo smisla i da bi se time izgubila i poslednja prilika za obnavljanje razgovora sa Rusijom.

"Nešto preduzeti protiv Rusije nema ni geopolitičkog smisla. Međusobna zavisnost povećava bezbednost“, uveren je Polak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track