NIJE KAO NA MOCART KUGLAMA: Ovako je slavni kompozitor zaista izgledao!

Savremenici ga opisali drugačije

NIJE KAO NA MOCART KUGLAMA: Ovako je slavni kompozitor zaista izgledao!

Austrija -
Danijela Gatinger zaista nije štedela austrijskog vunderkinda, pa tako rekonstrukcija pokazuje neuglednog, zrikavog čovečuljka sa licem punim ožiljaka od boginja

BEČ - Nemačka grafičarka Danijela Gatinger (Daniela Gattinger) uspela je da rekonstruiše lice slavnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta i javnosti predstavi realističan portret salcburškog vunderkinda. Pri nastajanju ovog dela Gatinger se oslanjala isključivo na opise Mocartovih savremenika, koji su Mocarta opisivali kao izuzetno neatraktivnog.

Objavljivanjem ovog realističnog portreta koji Mocarta prikazuje u poslednjim godinama života srušilo je mit o njegovoj dečačkoj lepoti, koju viđamo na pakovanjima Mocart kugli. Danijela Gatinger zaista nije štedela austrijskog vunderkinda, pa tako rekonstrukcija pokazuje neuglednog, zrikavog čovečuljka sa licem punim ožiljaka od boginja.

U istraživanjima neophodnim za izradu rekonstrukcije Gatinger se oslanjala na izjave i opise kompozitorovih savremenika, kao i na autentične ilustracije iz tog perioda. Nalog za izradu ovog realističnog portreta grafičarka je dobila od Eve Gezine Baur, nemačke istoričarke umetnosti koja je ove godine izdala Mocartovu biografiju.

Baur je uverena da Mocart nikada nije posedovao fizičku lepotu koja mu se pripisuje, te da je za života "bio sve osim atraktivan“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track