SKANDAL: Bivšem ministru Štraseru, osuđenom za primanje mita, ne mogu da oduzmu orden!
Foto: Reuters

INICIJATIVA FPÖ

SKANDAL: Bivšem ministru Štraseru, osuđenom za primanje mita, ne mogu da oduzmu orden!

Austrija -
Samo parlament može doneti odluku o oduzimanju ordena za zasluge za Republiku Austriju, zbog čega je poslanik FPÖ Vendelin Melcer najavio da će njegova stranka podneti zahtev skupštini

BEČ - Po austrijskom zakomu bivšem ministru unutrašnjih poslova Austrije Ernstu Štraseru, koji je ove godine osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog primanja mita, ne mogu da oduzmu visoko odlikovanje koje je dobio 2003. godine .

Ovaj političar je dobio Veliko zlatno priznanje za zasluge za Republiku Austriju i taj orden, i pored toga što je osuđen na zatvorsku kaznu, može da zadrži, kaže se u odgovoru na parlamentarno pitanje koje je postavila Slobodarska partija Austrije (FPÖ).

Zakon, koji reguliše dodelu ordena, ne predviđa mogućnost oduzimanja, objasnila je kancelarija kancelara Vernera Fajmana. Samo parlament može doneti odluku o oduzimanju ordena, zbog čega poslanik FPÖ Vendelin Melcer najavljuje da će njegova stranka podneti zahtev skupštini. FPÖ želi da svako ko je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od godinu dana ne sme zadržati odlikovanja.

Slično pravilo postoji i za poslanički mandat. Poređenja radi u Nemačkoj je nekadašnjem predsedniku fudbalskog kluba Bajern iz Minhena Uli Henesu, nakon što je osuđen za utaju poreza, preporučeno da vrati odlikovanja, što je ovaj odmah učinio. Austrijska pokrajina Tirol, nedavno je slično reagovala u vezi bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Pokrajinske vlasti pozvale su Sanadera, nakon što je osuđen, da vrati najviši orden koji mu je ova pokrajina uručila. Sanader je izbegao postupak oduzimanja ordena, koji je pokrajinska vlada pokrenula, vrativši sam priznanje. Sanader je orden "Tirolski orao", najviše priznanje pokrajine za strance, dobio 2004. godine.Inače on je živeo i studirao više godina u Tirolu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track