NOVO ISTRAŽIVANJE: Većina Austrijanaca protiv daljeg širenja EU, posebno na Tursku
Foto: Reuters Okt 2015

NOVO ISTRAŽIVANJE: Većina Austrijanaca protiv daljeg širenja EU, posebno na Tursku

Austrija -

Austrijanci smatraju da EU trenutno ne treba da se širi, a posebno ne na Tursku, pokazuje danas objavljeno istraživanje javnog mnjenja Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

Tri četvrtine Austrijanaca bi, trenutno, potpuno odbilo prijem Turske u EU, a samo 13 odsto je navelo da bi pozdravilo pristupanje Ankare. U proteklih šest godina se negativan stav Austrijanaca prema prijemu Turske u EU gotovo nije promenio.

Tako je 2010. protiv pristupanja Turske bilo 70 odsto stanovništva, septembra 2014. čak 84 odsto. Uzroke "OeGfE" ne vidi samo u političkom razvoju Ankare, već u opštem umoru od širenja, koji je sve veći. Tako većina Austrijanaca trenutno odbija i proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, ali ne tako drastično kao na Tursku.

Ukupno gledano 78 odsto Austrijanaca smatra da proširenje EU sada nije važno, tako da ne čudi da tri četvrtine Austrijanaca podržava najavu predsednik Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, prilikom preuzimanja mandata, da neće biti širenja Unije tokom njegovog mandata.

Austrijanci žele da EU najpre produbi saradnju već postojećih članica Unije, pre nego što bi primila nove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track