ŠPIJUNIRAJU NAS: Obavezno promenite lozinku na veb-kamerama i video- nadzoru!

VELIKI BRAT VAS POSMATRA

ŠPIJUNIRAJU NAS: Obavezno promenite lozinku na veb-kamerama i video- nadzoru!

Austrija -
U Austriji trenutno postoji oko 200 kamera kojima može da se pristupi sa svakog kompjutera. U Srbiji ima 248 nedovoljno bezbednih kamera

BEČ - Austrijski MUP upozorava građane da obavezno promene fabričke lozinke na kamerama za video-nadzor i veb-kamerama. Ukoliko to ne učine snimci postaju dostupni svim internet korisnicima.

U Austriji trenutno postoji oko 200 kamera kojima može da se pristupi sa svakog kompjutera. Kako bi građanima skrenuli pažnju na ovu opasnost internet stranica insecam.com objavila je listu nedovoljno dobro osiguranih bezbednosnih i veb-kamera.

Ova lista ima nekoliko desetina hiljada unosa, kamere se mogu birati po zemljama, a pored video snimka onoga što se trenutno dešava u određenom klubu, prodavnici, kafiću, tržnom centru i sl, stoji i tačna lokacija, kao i korisničko ime i lozinka.

Najveći broj fabričkih podešavanja kao lozinku ima „admin“, ili „admin12345“. Na internet stranici http://insecam.com/ nalazi se 225 unosa sa teritorije Austrije, dok u Srbiji ima 248 nedovoljno bezbednih kamera. Uprkos činjenici da zadiru u tuđu privatnost, vlasnici stranice svoje postupke ne smatraju ilegalnim.

Ovim kamerama se, prema njihovim rečima, može pristupiti i nakon najobičnije pretrage na Guglu ili posebnoj pretrazi na sajtu shodanhq.com, jer osnovne lozinke nikada nisu promenjene. Prema rečima vlasnika domena insecam.com, njihov cilj je buđenje svesti o opasnostima fabričkih podešavanja u današnje vreme.

Pojedinci koji svoje uređaje pronađu na ovoj stranici vrlo lako mogu da se uklone sa nje. Dovoljno je samo da promene standardnu lozinku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track