OBEĆALA SE TERORISTIMA: Protiv mlade Bosanke iz Austrije koja je htela u džihad podignuta optužnica!
Foto: Printscreen Osterreich

brane se sa slobode

OBEĆALA SE TERORISTIMA: Protiv mlade Bosanke iz Austrije koja je htela u džihad podignuta optužnica!

Austrija -
Prema austrijskom zakonu za "pripadnost terorističkom udruženju" kazna je i do deset godina zatvora. Dve tinejdžerke od kojih je jedna poreklom iz Bosne planirale su da se prebace u Siriju i venčaju za džihadiste

SALCBURG - Tinejdžerka iz Salcburga, (16) čečenskog porekla, čija je porodica bila dobila azil u Austriji, i njena prijateljica, Austrijanka bosanskog porekla (17) iz Ensa (Enns), ostaju na slobodi iako je protiv njih je podignuta krivična prijava, zbog osnoavne sumnje da su planirale da odu u Siriju i priključe terorističkoj organizaciji Islamska država.

Dve tinejdžerke su krajem prošle godine zaustavljene u vozu na mađarsko-rumunskoj granici. Posle legitimisanja, skinute su sa voza, i ubrzo vraćene u Austriju. Državno tužilaštvo pokrajine Salcburg ih tereti za "pripadnost terorističkom udruženju". Tužilaštvo je ove optužbe dokazalo činjenicom da su devojke obećale da će se udati za pripadnike Islamske države, a vrbovale su i druge svoje poznanice sličnih godina, da se pridruže džihadistima.

"Devojke same ne mogu i ne smeju da učestvuju u borbama, ali se nude borcima Islamske države Iraka i Sirije kao nagrada", citira salcburško tužilaštvo bečki list Esterajh (Österreich).

Tri dana posle hapšenja u Austriji, koje je bilo 10. januara, austrijska Čečenka i Bosanka su puštene na slobodu i čekaju suđenje. Prema austrijskom zakonu za ove optužbe mogu biti osuđene na zatvorsku kaznu do deset godina. Tužilaštvo je uložilo i žalbu protiv odluke da se devojke puste na slobodu do suđenja, jer postoji opasnost od bega. To je potvrdio i pokrajinski sud u Gorjnoj Austriji. Ipak, ove dve devojke ostaju da se brane sa slobode, ali pod pooštrenim nadzorom. Među ostalim, moraju da se redovno lično javljaju u sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track