OČEKUJU TALAS IZBEGLICA: Česi na granicu sa Austrijom šalju četiri puta više policajaca!
Foto: Reuters

POJAČANA KONTROLA

OČEKUJU TALAS IZBEGLICA: Česi na granicu sa Austrijom šalju četiri puta više policajaca!

Austrija -
Od danas granicu će čuvati 720 policajaca umesto dosadašnjih 200 biti, a kontrole će biti proširene sa 14 na svih 20 graničnih prelaza

PRAG) - Granicu Češke sa Austrijom iz koje bi mogle da krenu izbeglice na putu u Nemačku kada Mađarska dovrši svoje ograde čuvaće od danas 720 policajaca umesto dosadašnjih 200. Granične kontrole biće proširene sa 14 na svih 20 graničnih prelaza i na zelenu granicu.

"Sasvim sigurno to nije uvođenje graničnih kontrola ni vežbe. Prelaznim proširivanjem dosadašnjih mera želimo da steknemo uvid u eventualnu nelegalnu migraciju tokom koje bi mogli da se koriste i manje prometni granični prelazi", kazala je danas o pojačanim kontrolama portparol Policije za strance Kateržina Rendlova.

Češka je uvela nasumične kontrole na granici sa Austrijom sredinom septembra u strahu da bi izbeglice mogle da promene trasu i da za ulazak u Nemačku odaberu za tranzit baš Češku. Sada granicu kontroliše 200 policajaca na 14 prelaza, a od subote će na 20 prelaza i zelenu granicu izaći 720 policajaca. Rendlova je demantovala da se Češka sprema da od nedelje zatvori granice i obnovi klasične granične kontrole unutar šengenskog prostora.

"Ni u kom slučaju se neće zatvarati granice i obnavljati kontrola. Stalo nam je do bezbednosti građana Češke a sve mere sprovodimo u skladu da Šengenskim graničnim kodeksom", saopštilo je i češko Ministarstvo untrašnjih poslova.

Od juna od kada češka policija intenzivnije traga za nelegalnim migrantima na svojoj teritoriji u Češkoj su zadržane svega 3.083. izbeglice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track