OD DANAS BEZ OGRANIČENJA: Moći će da se kupaju u mleku, toliko će ga biti!
Foto: Printscreen Oe24.at/ TZOE

Protestovali u Beču protiv odluke EU

OD DANAS BEZ OGRANIČENJA: Moći će da se kupaju u mleku, toliko će ga biti!

Austrija -
Pethodnih 37 godina proizvodnja mleka je bila limitirana, a od 1. aprila ukidaju se kvote EU, i svako može da proizvodi mleka koliko hoće. Mali proizvođači strahuju da će ih veliki "progutati"

BEČ - Juče niste mogli da se vozite glavnom bečkom avenijom ali je moglo da se kupa u mleku. Naime nezadovoljni austrijski stočari, članovi „Interesne zajednice za mleko" (IG Milch) organiovali su protest ispred Saveznogm parlamenta, Ministarstva poljoprivrede i Kuće EU, koje su sve uz aveniju Ring.

Seljaci su došli u Beč traktorima i sa drugom teškom mehanizacijom, a ispred Kuće EU su napravili ne "Mlečno jezero“ u koje su neki i uskakali. Ispred Ministarstva poljoprivrede Austrije istresli su na tone sena. Razlog protesta je ukidanje limite maksimalne proizvodnje mleka u državama članicama EU. Kvote za mleko postojale su prethodnih 37 godina i one se od 1. aprila ukidaju, odnosno svako može da proizvodi mleka koliko hoće.

Rezultat će biti „Mlečna jezera“ i „Planine butera“, pribojavaju se u IG Milch. Međutim, svi austrijski poljoprivrednici ne dele strahove da će veliki mlekari ubrzo uništiti male. Moćno udruženje poljoprivrednika Austrije (Bauernbund), kao i Poljoprivredna komora (Landwirtschaftskammer), smatraju da austrijski poljoprivrednici mogu preživeti slobodnu konkurenciju, i ubuduće čak napredovati.

Direktor Udruženja seljaka, Johanes Abentung (Johannes Abentung) kaže da je ukidanje kvote za mleko zapravo „šansa za austrijske poljoprivrednike koji proizvode mleko“, te da oni već sada izvoze 40 procenata svoje proizvodnje. Predsednik Udruženja prerađivača mleka Austrije, Helmut Pečar (Helmut Petschar) kaže da očekuju veće količine mleka i mlečnih proizvoda, te da se zato moraju politički udružiti svi: stočari koji isporučuju mleko, prerađivači mleka, trgovina i potrošači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track