OLADILI AUSTRIJU: Češka i Slovačka protiv kvota za izbeglice!
Foto: Fonet

Fajman dobio korpu u Bratislavi

OLADILI AUSTRIJU: Češka i Slovačka protiv kvota za izbeglice!

Austrija -
Još su duboke razlike po pitanju kvota. Imigranti koji dolaze u Evropu ne žele da ostanu u Slovačkoj. Smatram zato da su kvote iracionalne, kaže slovački premijer Robert Fico

BEČ - Austrijski savezni kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) bezuspešno je u Bratislavi nagovorao svoje kolege, češkog premijera Bohuslava Sobotku i slovačkog kolegu Roberta Ficu, da olakšaju problem Austriji tako što će prihvatiti kvote u raspodeli izbeglica.

Prethodno Austriju je "oladila" i Mađarska koja je isto tako odbila da prihavti raspored izbeglica po državnim kvotama.

Mađari kažu da neće prihvatiti kvote sve dok EU ne obezbedi spoljne granice. Slovački premijer Robert Fico kaže:

"Još uvek su duboke razlike po pitanju kvota. Imigranti koji dolaze u Evropu ne žele da ostanu u Slovačkoj. Smatram zato da su kvote iracionalne",

Njegov kolega, Bohuslav Sobotka je dodao da Češka želi da pomogne, ali na dobrovoljnoj bazi. Sobotka je uveren da je najvažnije čuvati spoljne granice država potpisnica Šengenskog ugovora i regulisati imigrantske tokove.

U prvih šest meseci ove godine Slovačke je primila 105 izbeglica. Češka je do kraja avgusta primila oko 765, dok je istovremeno u Austriji azil zatražilo 28.317 lica. Prema predlogu Komisije EU o kvotama, Austrija bi ih trebalo da ima za čak dve trećine manje, 10.937.

Komisija EU izneće u sreu novi predlog o kvotama. Osim Austrije, Švedska i Nemačka su među državama koje se snažno zauzimaju za utvrđivanje kvota za pojedine članice EU.

Talas izbeglica iz Sirije mogao bi ponovo da se pojača, upozoravaju posmatrači UN. Ako se borbe rašire na mesta koja su dosad bila pošteđena ratnih dejstava, u Evropu bi moglo da nagrne još oko milion Sirijaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track