OPASNI IAKO SU IZA REŠETAKA: Austrija strahuje od širenja džihadizma u zatvorima!

Novi problem

OPASNI IAKO SU IZA REŠETAKA: Austrija strahuje od širenja džihadizma u zatvorima!

Austrija -
Problem, kako u zatvorima, tako i izvan njih, jeste da su salafisti, ekstremna struja u islamu, "bolji socijalni radnici", istakao je ekspert za islam Ahmad Mansur dodajući da su oni prisutni svuda gde su mladi

BEČ - Austrijske vlasti strahuju da će, zbog rastućeg broja osumnjičenih džihadista u zatvorima, doći do širenja islamskog ekstremizma u kazneno popravnim institucijama.

Trenutno se u austrijskim zatvorima nalaze 33 osobe koje su osumnjičene za članstvo u terorističkom udruženju ili zbog sličnih optužbi u vezi sa terorizmom. Zbog toga vlada strah od rastućeg uticaja radikalnih islamista u pritvoru. Većina, odnosno njih 30, nalaze se u istražnom pritvoru u Beču i Gracu.

"Taj problem je još uvek pod kontrolom", poručio je ministar pravosuđa Volfgang Bradnšteter sa jučerašnjeg seminara na kojem su bili okupljeni stručnjaci i naglasio da se radi o "veoma ozbiljnom i međunarodnom problemu".

Početkom meseca je u Austriji na izdržavanju zatvorske kazne bilo 8.906 lica, od kojih su 20 odsto muslimani. Ministar Brandšteter je ukazao da su ugroženi ne samo migranti, već svi, "jer su islamistima bitni ljudi koji ništa ne znaju o islamu". Koliko je problem džihadizma ozbiljan pokazuju brojke onih koji su napustili Austriju da bi se priključili radikalnim islamskim grupama u Iraku i Siriji, istakla je Karin Doter-Šiler iz Odeljenja za izdržavanje kazni u Ministarstvu pravosuđa.

Oko 200 lica je, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, iz Austrije otišlo u džihad, a prema nezvaničnim podacima taj broj je tri puta veći. U evropskom poređenju je Austrija, u odnosu na broj stanovnika, time na drugom mestu iza Danske, a pre Belgije. Aleksander Braman iz nemačke organizacije "Mreža za prevenciju nasilja" istakao je na skupu da su u zatvoru ugrožena pre svega lica koja su su izgubila "orijentaciju" i koja tragaju za identiteom, te su zbog toga plodno tlo za nasilničke ideologije.

"Problem, kako u zatvorima, tako i izvan njih, jeste da su salafisti, ekstremna struja u islamu, "bolji socijalni radnici", istakao je ekspert za islam Ahmad Mansur dodajući da su oni prisutni svuda gde su mladi koji su, zbog raznih problema, prijemčivi radikalnim idejama.Zbog toga, dodao je, deradikalizacija mora početi u školama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja