OPASNI PO ZDRAVLJE MLADIH: EU zabranjuje energetska pića mlađima od 18 godina?!
Foto: Thinkstock

Inicijativa na nivou unije

OPASNI PO ZDRAVLJE MLADIH: EU zabranjuje energetska pića mlađima od 18 godina?!

Austrija -
Statistički podaci govore da 68 odsto omladine u Evropi konzumira energetska pića, dok 24 odsto nedeljno pije više od jednog litra

BEČ - Evropska unija razmatra zabranu konzumiranja energtskih napitaka osobama mlađim od 18 godina, objavio je austrijski Esterrajh, pozivajući se na najnoviji izveštaj Zavoda za zdravlje Austrije koji je upozorio na sve pogubnije posledice po zdravlje omladine koja najviše i konzumira ovu vrste pića.

Vitenis Andriukaitis (Vztenis Andsiukaitis), komesar EU za zdravlje i bezbednost hrane izjavio je da namerava da zabrani prodaju enegretskih pića mlađima od 18 godina, kao što je već u njegovoj rodnoj Litvaniji slučaj.

Direktor evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), Bernhard Url, upozorava na opasnost od prevelike upotrebe kofeina iz energetskih pića:

"Kofein dovodi do pojačanog kucanja srca i povećava krvni pritisak.“

Najnovija istraživanja pokazala su da je konzumiranje energetkih pića opasno po život. Najviše su ugroženi srčani bolesnici, kod kojih upotreba može dovesti do smrti, kao i omladina. Glavni sastojci energetskih pića su voda, šećer i kofein su glavni sastojci, kao i arome, taurin ili inosit.

Statistički podaci govore da 68 odsto omladine u Evropi konzumira energetska pića, dok 24 odsto nedeljno pije više od jednog litra. Čak i sa količinom od pola litra dvanaestogodišnji tinejdžer prelazi preporučenu dnevnu dozu kofeina.

Red bul na udaru

Austrijski mediji javljaju da bi ova odluka na nivou EU mogla da bude veoma štetna po austrijsku kompaniju Red bul, najvećeg svetskog proizvođača energetskih napitaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja