OPREZNO S VIDEO NADZOROM: Vlasnik opljačkane kuće mora da plati odštetu provalniku!
Foto: Printscreen Krone.at

Loše iskustvo

OPREZNO S VIDEO NADZOROM: Vlasnik opljačkane kuće mora da plati odštetu provalniku!

Austrija -
Evropski sud u Luksemburgu presudio je u korist lopova koji je tužio vlasnika kuće u koju je provalio jer je bez svog pristanka, snimljen sigurnosnim kamerama

BEČ - Najviši sud Evropske unije doneo je presudu u korist provalnika, koji je tužio vlasnika opljačkane kuće! Tužba lopova temeljila se na tome da je vlasnik kuće, koja je imala video nadzor, a pomoću kog je provalnik otkriven, povredio njegovu privatnost i lična prava.

Iako se ovaj slučaj dogodio u Češkoj, austrijski mediji su ga preneli kako bi upozorili svoje građane da ne naprave istu grešku jer bi se, zbog jedinstvenih EU zakona, veoma lako moglo dogoditi da ista presuda bude donesena i u slučaju da je ova parnica pokrenuta u Austriji, piše danas austrijski Kronen Cajtung.

List je upozorio sve građane Austrije da prilikom postavljanja video nadzora na svoje objekte uvek paze da se u fokusu kamere ne nađu okolne ulice i/ili komšijska dvorišta. Vlasnicima kuća se savetuje da na vidnom mestu postave tablu sa upozorenjem da se objekat nalazi pod video nadzorom, jer bi već ta „informacija“ mogla da zastraši provalnike, te ih otera dalje od poseda.

Da podsetimo vlasnik kuće, koja je nekoliko puta pljačkana, postavio je video nadzor, koji je snimao, unutrašnjost kuće i predeo ispred nje. Posle nove pljačke, policija je pomoću video snimka identifikovala dvojicu provalnika i uhapsila ih.

Međutim, jedan od njih tužio je vlasnika zbog narušavanja svojih prava. On je tvrdio da je, bez svog pristanka, snimljen na javnoj površini. Nakon podnošenja ove tužbe, češki sud je odlučio da ovaj slučaj prepusti Evropskom sudu. Evropski sud u Luksemburgu je na osnovu tužbe doneo presudu u korist provalnika, te vlasnik kuće sada mora da plati odštetu lopovu jer je ugrozio njegova prava.

Prema obrazloženju presude, snimak video nadzora koji obuhvata javne površine ne može se isključivo okarakterisati kao snimak „ličnih i porodičnih aktivnosti“. Vlasnikova „greška“ je bila u tome što je video nadzor na ulazu kuće bio postavljen tako da je snimao i obližnju ulicu i trotoar, koji predstavljaju javni prostor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track