OSTAVILI IH NA PUSTOM OSTRVU: Austrijski par jedva preživeo napad pirata!
Foto: Printscreen Krone.at

Napadnuti na moru

OSTAVILI IH NA PUSTOM OSTRVU: Austrijski par jedva preživeo napad pirata!

Austrija -
Endi V (46) pre nego što je krenu na jedrenje sa svojom partnerkom Loretom R. (54) napisao svojoj porodici u Beču poruku u kojoj kao da je slutio šta ih čeka

BEČ - Dvoje Austrijanaca jedva je preživelo napad pirata na otvorenom moru.

Bečlija Endi V. (Andy W. 46), ekspert za računarske programe i njegovoj partnerka Loreta R. (Loretta R. 54) odlučili su krajem marta da isplove iz Belizea u Srednjoj Americi, zajedno sa jednim kormilarem, da bi uvežbali jedrenje na 17 metara dugoj jedrilici "Maitou".

Tom prilikom Endi je napisao svojoj porodici u Beču: "Ako se ne javimo u roku od 14 dana, to znači da smo se ili potopili, ili da su nas upucali pirati, ili da jednostavno nemamo internet vezu".

Samo dva dana kasnije ove slutnje postale su java. Kod obale Hondurasa ispred "Maitoua" pojavio se čamac koji je pristao uz jedrilicu i na nju su upali pirati. Dvojica su bila naooružana pištoljima, treći je imao harpun. Tražili su da im predaju sav novac i dragocenosti, ali kako su kod sebe imali samo nekoliko stotina dolara, besni zbog nevelikog plena, pirati su postali agresivni. Pretili su da će ih ubiti, a na kraju su ih primorali da nasuču jedrilicu u jednom pustom zalivu. Posle toga su svojim čamcem pobegli na otvoreno more.

Endi, Loreta i kormilar su napravili su mali kamp na obali zaliva, ali gotovo da nisu uopšte imali hrane, aostali su i bez telefona ili drugih telekomunikacionih uređaja. Iako su pokušavali da osposobe jedrilicu oštećenje je bilo preveliko da bi ponovo zaplovili. Danima su pili kišnicu i hranili se buterom od kikirikija iz jedne tegle, stalno strahujući da će se pirati vratiti i pobiti ih.

Posle četiri dana napokon je jedan planinar primetio SOS poruku koji su oni ispisali na obali. On je to javio honduraškim vlastima koje su odmah poslale brod ratne mornarice. Konačno su ova tri "brodolomnika" spasena i prevezena na sigurno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja