OSVETA UKRAJINE: Austriju stavili na crnu listu!
Foto: Profimedia

POLITIČKA ODMAZDA

OSVETA UKRAJINE: Austriju stavili na crnu listu!

Austrija -
Ukrajinske vlasti Austriju svrstale među zemlje koje se smatraju poreskim oazama zbog činjenice da su ranije ukrajinske vlasti u Austriji "uskladištile" značajnu imovinu

BEČ - Ukrajina je stavila Austriju na "crnu listu" zemalja koje se smatraju "poreskom oazom", tvrdi bečki dnevnik "Prese" dodajući da bi ta uredba mogla poskupeti isporuke austrijskih preduzeća u toj zemlji.

Zbog ove odluke ukrajinski kupci neće više moći da otpisuju 30 odsto poreza na robu ili usluge austrijskih firmi, objasnio je direktor kompanije "Interbilans" u Kijevu Vilfrid Serles. Ukrajinske vlasti su odluku da Austriju stave na "crnu listu" donele 18.maja. "Prese" ističe da se je motiv za ovakvu odluku najverovatnije osveta.

Na "crnoj listi" Ukrajine nalazi se 76 zemalja, odnosno ostrva, među kojima i Kajmanska ostrva, koja su poznata za pranje novca i utaju poreza. Od država EU na "crnoj listi" su pored Austrije, samo Bugarska, Malta, Irska, Luksemburg i Kipar, a od zemalja koje su izvan EU su Švajcarska i Lihtenštajn.

"Potpuno je nejasno šta stoji iza ove odluke", ističe predstavnik Privredne komore Austrije u Ukrajini Herman Ortner.

Dok on ne želi da se upušta u spekulacije Serles ukazuje da bi "crna lista" mogla biti korišćena kao "političko sredstvo za vršenje pritiska", odnosno "odmazde", zbog činjenice da su ranije ukrajinske vlasti u Austriji "uskladištile" značajnu imovinu. Tako je bivši predsednik Viktor Janukovičh u Austriji imao brojne firme, gde je sklonio svoju imovinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije odmah je reagovalo i pokušaće da u kontaktima sa ukrajinskim vlastima ospori ovu odluku. Inače, Austrija je u Ukrajini peti najveći strani investitor, a izvoz iz Austrije prošle godine dostigao je vrednost od 512 miliona evra, dok je uvoz bio u vrednosti od 605 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track