OSVOJIO VEĆINU: Hojpl ponovo izabran za predsednika bečkog SPÖ!
Foto: Spo

ne ispušta kormilo

OSVOJIO VEĆINU: Hojpl ponovo izabran za predsednika bečkog SPÖ!

Austrija -
Na jučerašnjoj izbornoj konfereciji bečkih socijaldemokrata, MIhael Hojpl je dobio poverenje čak 95,8 odsto delegata, što je više nego na prethodnoj kada je imao 92,7 odsto podrške

BEČ - Mihael Hojpl (Michael Häupl), većinom glasova juče je ponovo izabran za predsednika bečkog SPÖ. Po obrazovanju doktor biologije, Mihael Hojpl je već više od dve decenije, (od 1994.) prvi čovek SPÖ-a u Beču i gradonačelnik Beča.

Na jučerašnjoj sednici bečkih socijaldemokrata, Hojpl je dobio poverenje čak 95,8 odsto delegata. To je više nego na prethodnoj ovakvoj konferenciji, kada je imao 92,7 odsto podrške. Njegovi najbliži saradnici dobili su znatno manju podršku, ali su i oni reizabrani na partijske funkcije sa ogromnom većinom: od 79,5 odsto za Sonju Vesely (Sonja Wehsely), bečku pokrajinsku ministarku zdravstva, do 89,6 odsto za bečkog ministra stanogradnje Mihaela Ludviga (Michael Ludwig).

Bečki gradonačelnik je, po austirjskom Ustavu, istovremeno čelnik pokrajine Beč, površinom najmanje, ali stanovništvom najveće i privredno najmoćnije austrijske pokrajine. Godinu dana nakon što je postao gradonačelnik Beča, 1995, Hojpl je izabran za predsedavajućeg Austrijskog saveza gradova. I na tom položaju je ostao do danas.Šezdesetšestogodišnji Hojpl nije se umorio od politike. Posle izbora za bečki parlament 11. oktobra ove godine želi da ostane gradonačelnik još (barem) pet godina.

Kao gradonačelnik, Hojpl je dosad bio uspešan. Iako u Beču poslednjih godina raste nezaposlenost, Beč je, među ostalim, već šest godina zaredom velegrad u svetu sa najboljim kvalitetom života, na poznatoj rang-listi svetske konsultantske kompanije Merser (Mercer). I na ostalim sličnim rangiranjima evropskih i svetskih metropola je Beč u samom svetskom vrhu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track