OTKRIVENI TAJNI TUNELI: Hitler pravio atomsku bombu u Austriji!
Foto: Printscreen Dejli Mejl

Istina konačno izašla na videlo

OTKRIVENI TAJNI TUNELI: Hitler pravio atomsku bombu u Austriji!

Austrija -
Austrija je posle rata potrošila skoro milione evra za nasipanje betona u većinu ovih tajnih tunela. Nedavno otkriven povećan nivo radijacije kod gradića Sent Georgen an der Guzenzen zbog čehga su počela iskopavanja

BEČ - Nedavno je u Austriji, kod gradića Sent Georgen an der Guzenzen, okrivena mreža tunela koja se prostire na 75 ari, u kojima su kako se pretpostavlja nacisti razvijali nuklearnu bombu.

Iskopavanja su počela kada je uočen povećan nivo radijacije u toj oblasti, što se poklopilo sa teorijom da je Hitler planirao da napravi atomsku bombu. Reditelj dokumentarnih filmova Andreas Sulcer, koji predvodi iskopavanja, rekao je "Sandej tajmsu" da se radi verovatno o "najvećem tajnom pogonu za proizvodnju oružja u Trećem rajhu". Veruje se da je bio povezan sa podzemnom fabrikom B8 Bergkristal, gde je pravljen "meseršmit Me 262", prvi operativni mlazni lovac.

Postoje neki tragovi koji ukazuju da je kompleks povezan i sa koncentracionim logorom Mauthauzen-Guzen.Više od 320.000 logoraša radilo je u užasnim uslovima na izgradnji obe ove fabrike. Saveznici su odmah po završetku rata otkrili fabriku Bergkristal, dok je kompleks otkriven u Austriji očigledno bio mnogo bolje sakriven. Do otkrića se došlo tek kada je tim istraživača, u kojem su bili istoričari i naučnici, mogao da sklopi poverljive informacije obaveštajnih službi koje su otvorene za javnost.

Prostiru se na popvršini od 75 ari (Foto: printscreen Dejli mejl)
Prostiru se na popvršini od 75 ari (Foto: printscreen Dejli mejl)

Ekipe su počele da uklanjaju slojeve zemlje i betona kojima je tunel zatrpan, i granitne ploče kojima je blokiran ulaz. Zasad su otkriveni mnogi šlemovi koji su pripadali SS vojnicim, kao i drugi predmeti koji ukazuju na prisustvo nacističkih zvaničnika na ovoj lokaciji.

- Za ovaj monstruozan projekAt birani posebno su birani logoraši koji su bili fizičari, hemirčari i drugi eksperti. Timžrtvama dugujemo otvaranje ovog mesta i konačno objavljivanje istine - rekao je Sulcer. Sulcer je godinama istraživao nuklearni program nacističke Nemačke, a pregledao je arhive iz Nemačke, Rusije i Amerike da bi došao do istine.

Tada je saznao da su hiljade zarobljenika iz logora dovođene kako bi do smrti radili na ogromnom projektu u Sent Georgenu. Austrija je posle rata potrošila skoro milion evra za nasipanje betona u većinu ovih tajnih tunela. Ipak, Sulcer veruje da im je promaklo da zatrpaju jedan tajni odeljak koji vodi do mesta gde su vršeni tajni atomski eksperimenti.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track