SUDBINA MNOGIH ŠKOLOVANIH STRANACA: Tanja ne može da bude učiteljica u Beču!
Foto: Prinskrin Kronen Cajtung

Besmisleno

SUDBINA MNOGIH ŠKOLOVANIH STRANACA: Tanja ne može da bude učiteljica u Beču!

Austrija -
Mnogi ukazuju da zvanična Austrija govori kako joj je potrebna kvalifikovana radna snaga, a istovremeno su školovnai stranci naterani da rade u ugostiteljstvu i na poslovima ispod njihove kvalifikacije

BEČ - Učiteljica Tanja Ejzner (Tanja Eisner), Bečlijka poreklom iz Ukrajine, koja već sedam godina živi u Austriji, iako je vrhunski obrazovana, ne može da radi, jer je gradski prosvetni savet Beča doneo odluku da je "previše kvalifikovana" za posao učiteljice u Beču! I to u vreme kada Beč beleži manjak učiteljskog kadra!

Studirala je u Ukrajini, završila studije, radila u nastavi, a potom se udala za Austrijanca, preselila u Beč i rodila dvoje dece, objavio je Kronen cajtung. Prošla je kroz proces nostrifikacije diplome, pa joj je, pre četiri godine, izdata odluka po kojoj njena akademska titula vredi po austrijskom pravu. Čak je utvrđeno da je tokom studija za učiteljicu nemačkog i engleskog jezika u Ukrajini položila više ispita nego što se to traži u Austriji.

Međutim, Tanja ima drugi problem, nema "pomoćni fah" ,pa ne može da radi kao učiteljica. U Austriji, budući učitelji, koji studiraju na trogodišnjoj Pedagoškoj akademiji, imaju glavni predmet i pomoćni predmet. Tanja je studirala pet godina i imala dva glavna predmeta. To ne može da joj se prizna u Austriji, jer ovde ne postoje dva glavna predmeta, nego jedan glavni i jedan pomoćni.

Onome ko logično razmišlja teško je objasniti zašto Tanjin drugi glavni predmet ne može da joj se prizna kao pomoćni u Austriji, ali bečki prosvetni savetnik Rajnhard Gruden (Reinhard Gruden) kaže:

"Učiteljica u ovom trenutku može kod nas da radi samo ako imamo upražnjeno mesto, ali pod drugim uslovima od austrijskih učitelja. Nažalost, njeno obrazovanje ne odgovara zakonu."

Prema zakonu, Tanja bi sada morala u austrijsku Pedagošku akademiju, da dopuni obrazovanje pomoćnim predmetom.

Mnogi ukazuju da zvanična Austrija govori kako joj treba kvalifikovana radna snaga, a istovremeno su školovani stranci naterani da rade u ugostiteljstvu i na mnogim drugim poslovima koji su daleko ispod njihove stvarne kvalifikacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track