PAZI S KIME ČETUJEŠ: Sve više žrtava internet ucenjivača!
Foto: Shutterstock

SEKS-TORING U PORASTU

PAZI S KIME ČETUJEŠ: Sve više žrtava internet ucenjivača!

Austrija -
Austrijska policija je objavila da je, u prvoj polovini ove godine, samo u austrijskoj pokrajini Koruškoj prijavljeno 30 slučajeva seks-toringa

BEČ - Policija upozorava da je sve više žrtava seks-toringa i da građani dobro razmislite sa kim se upuštate u video-četovanje, kome šalju fotografije i video snimke, kako ne bi postali žrtve prevaranata i ucenjivača.

Austrijska policija je objavila da je, u prvoj polovini ove godine, samo u austrijskoj pokrajini Koruškoj prijavljeno 30 slučajeva ove vrste. Žrtve su najčešće mlađi, ali i zreliji muškarci.Počinioci ove prevare su nedostupni austrijskim vlastima, jer su iz inostranstva. Reč je kriminalnom lukavstvu koje počinje uspostavljanjem kontakta sa žrtvom, putem digitalnih socijalnih mreža. Prealzi se zatim na "video-chat", telekomunikaciono ćaskanje, paralelno sa video-snimkom sagovornika, opisuje Golib Tirk (Gottlieb Türk), rukovodilac Pokrajinskog kriminalističkog biroa Koruške.

Posle nekog vremena provedenog u ćaskanju, buduća žrtva vidi na ekranu razgolićenu ženu, koja se samozadovoljava. Ona poziva i svog video-sagovornika da i on to učini. Ako to uradi, kasnije dobija poruku da mora uplatiti poveću svotu novca ili će u suprotnom, video u kojem se pokazuje nag i/ili samozadovoljava javno objaviti.Tirk kaže da su tražene svote u ovakvim pretnjama i do 8.000 evra.

Policijski stručnjaci savetuju roditeljima da upozore decu. Generalno, preporučuje se oprez u korištenju kamera na personalnim računarima ("webcams"), kao i na malim računarima ("notebooks"), na koje treba prelepiti preko objektiva kamere neprozirnu traku.

Ako je neko već napravio grešku i došao na metu i ovakvih ucenjivača, treba odmah da obavesti policiju, i ne treba brisati prepisku. Takođe kažu da nikako ne platiti ucenjivačima. Niko ne može garantovati da će ucenjivanje prestati posle plaćanja (prve) ucene, podsećaju policajci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track