Pisci optužuju Amazon da ih sabotira!
Foto: Wired.com

Protestno pismo austrijskih i nemačkih autora

Pisci optužuju Amazon da ih sabotira!

Austrija -
Kako bi primorali autore da potpišu nove po njih mnogo lošije ugovore Amazon navodno namerno nedeljama kasni sa isporukom njihovih knjiga

BEČ - Više od pet stotina austrijskih i nemačkih pisaca i spisateljica uključilo se u protest protiv poslovnih metoda internet stranice Amazon. U otvorenom pismu objavljenom u petak, autori optužuju Amazon da namerno usporavaju isporuku knjiga određenih izdavača i da manipulišu sa listama preporuka.

Amazon prema mišljenju ovih autora, među kojima je i poznata austrijska spisateljica Elfride Jelinek (Elfriede Jelinek), namerno bojkotuje izdanja izdavačke grupe Bonnier, kojoj između ostalih pripadaju i izdavačke kuće Piper, Ullstein i Carlsen, kako bi ih primorao da potpišu novi po njih lošiji, ugovor.

U ovoj borbi Amazon ne preza ni od čega, pa tako više nema u zalihama čak ni najpoznatijih dela ovih izdavača. Osim toga autori Bonnier izdavačke grupe se ne pojavljuju u odeljku “Klijenti su pogledali/kupili i”, a njihova dela se isporučuju sa oko dve nedelje zakašnjenja.

“Mislimo da nijedan prodavac knjiga ne bi smeo da spreči prodaju, tj. odbije kupce od bilo kog dela”, stoji u pismu autora. Odgovor Amazona još se čeka.

Oglasili se i američki pisci

Slično protestno pismo nedavno su potpisali i američki pisci Stiven King i Džon Grišam. Sudeći prema sadržaju tog pisma, Amazon već mesecima “ratuje” sa američkom izdavačkom kućom Hachette. Autori su se požalili da Amazon namerno usporava isporuku knjiga ovog izdavača, kao i da ne uzima rezervacije za njegova nova izdanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track