POBUNA UGOSTITELJA U AUSTRIJI: 100.000 potpisa protiv zabrane pušenja!
Foto: Printscreen Osterreich/artner

peticija protiv novog zakona

POBUNA UGOSTITELJA U AUSTRIJI: 100.000 potpisa protiv zabrane pušenja!

Austrija -
Parlamentarna građanska inicijativa prikuplja potpise građana protiv najavljenog zakona kojim bi se potpuno zabranilo pušenje u ugostiteljskim objektima

BEČ - Odluka austrijske vlade doneta početkom ove godine da do leta bude izglasan zakon kojim bi se u potpunosti zabranilo pušenje u svim ugostiteljskim objektima u Austriji, izazvala je pravu buru i proteste među vlasnicima ugostiteljskih objekata.

„Ovaj zakon je smrt za kafiće i restorane“, upozorava Helmut Hinterlajtner (Helmut Hinterleitner), šef odseka za gastronomiju u Privrednoj komori Austrije, te dodaje da on nema razumevanja za ove odluke austrijske vlade.

Ni vlasnici ugostiteljskih objekata donošenje novog zakona neće čekati skrštenih ruku. U Beču je osnovana parlamentarna građanska inicijativa koja je već započela sa prikupljanjem potpisa građana protiv najavljenog zakona. Njihov cilj je da Uskrasa skupe 100.000 potpisa. U lokale širom Austrije dostavljene su liste na kojima građani mogu upisati svoje podatke, i svoje mišljenje o novim zakonom. Rezultati o broju prikupljenih potpisa bi trebali biti predstavljeni tokom sledeće nedelje.

Iako se ugostitelji svakodnevno upićuju kritike, a svoje nezadovoljstvo su izrazili i protestom ispred Kancelarije premijera Austrije, vlada ipak ne odustaje od svojih planova i u narednim danima želi predstaviti nacrt novog zakona o potpunoj zabrani pušenja u svim ugostiteljskim objektima.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Rajhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP) i ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser, SPÖ) planiraju da uvođenje ovog zakona bude sprovedeno do leta. Podsetimo, prema odluci austrijske vlade iz 2009. godine svi lokali u alpskoj republici su morali uvesti razdvojene pušačke i nepušačke zone.

Na prepravke lokala, prema procenama Privredne komore Austrije, vlasnici lokala su tada potrošili oko 100 milion evra. U slučaju primene novog zakona o zabrani pušenja za austrijske ugostitelje bi tada mogao važiti moto „Džaba ste krečili“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja