POČELO ODBROJAVANJE: Austrija spremno dočekuje ukudanje sankcija Iranu!

TREBA NADOKNADITI IZGUBLJENO

POČELO ODBROJAVANJE: Austrija spremno dočekuje ukudanje sankcija Iranu!

Austrija -
Austrijski izvoz u Iran u naredne tri do četiri godine mogao bi da bude daleko iznad nivova od 500 miliona evra, koliko je iznosio 2005. godine, kaže Hans-Jerg Hertnagel iz Privredne komore Austrije

BEČ - Austrijske firme spremno čekaju na ukidanje ekonomskih sankcija protiv Irana, što je posledica nedavnog dogovora oko nuklearnog programa Teherana.

"Austrijske firme uživaju odličan ugled u Iranu. Za vreme sankcija smo, u okviru dozvoljenog, zadržali odnose", rekao je Hans-Jerg Hertnagel iz Privredne komore Austrije. On je, u izjavi APA, kazao da je proteklih godine Austrija izvezla u Iran robu i usluge u vrednosti od oko 214 miliona evra, dok je uvoz bio na 19 miliona evra.

"Naš maksimalni izvozni obim smo imali 2005. sa oko 500 miliona evra", objasnio je Hertnagel dodajući da se najviše izvoze lekovi, mašine i namirnice.

Prema njegovim rečima, usled godina pod sankcijama, Iran ima sada veliku potrebu za nadoknadom izgubljenog vremena. Austrijskim firmama bi mogli biti zanimljivi poslovi iz oblasti infrastrukture, izgradnju postrojenja i mašina, specijalnih tehnologija za naftu i gas.

"Iran je važno trzište na Bliskom istoku. Stanovnici su dobro obučeni. Srednje i dugoročno bi austrijska preduzeća mogla zajedno sa iranskim "obraditi" i susedne zemlje", objasnio je Hertnagel.Za vreme sankcija, kako je podsetio, su druge zemlje, na primer Kina, pojačano sarađivale sa Iranom.

"Iranci, međutim, više su naklonjeni zapadu nego istoku", uveren je on dodajući da je Austrija ostala u kontaktu sa tom zemljom, podsećajuhi da nisu povučene ni ambasada, ni kulturni institut, i da bi to trebalo sada da se isplati. On procenjuje da bi austrijski izvoz u Iran u naredne tri do četiri godine mogao da poraste daleko iznad nivova od 500 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track