BACAJU IH KAO DA NISU ŽIVA BIĆA: Vlasnici izbacuju ljubimce iz kuća zbog letovanja!
Foto: Facebook

NELJUDSKI

BACAJU IH KAO DA NISU ŽIVA BIĆA: Vlasnici izbacuju ljubimce iz kuća zbog letovanja!

Austrija -
Imamo barem za 50 odsto više štićenika u prihvatilištu nego inače. Tako je obično leti, kaže Johana Štadler iz azila za životinje "Pomoć šapi"

BEČ - U Austriji problem nedovoljnih kapaciteta nemaju samo izbeglički prihvatni centri. Mnoga prihvatilišta za životinje su takođe prepuna. Iako je zakonom zabranjeno izbacivati iz kuće na ulicu vlastite životinje, upravo u letnjim mesecima mnogi vlasnici pasa, mačaka, morskih prasadi, zečeva i drugih kućnih ljubimaca ih jednostavno izbacuju iz kuće i ostavljaju na ulici.

ORF javlja iz pokrajine Salcburg da u tamošnjem prihvatilištu za životinje "Pomoć šapi" iz Lohena (Pfotenhilfe, Lochen) ima više do 400 raznih domaćih životinja koje su napuštene od svojih vlasnika.

"Imamo barem za 50 odsto više štićenika u prihvatilištu nego inače. Tako je obično leti", kaže Johana Štadler (Johanna Stadler), opisujući stanje u Lohenu.

Osim životinja koje su ostavili vlasnici, ima i mnogo onih koje nisu domaće a tokom leta zbog velikih vrućini ostaju siročad. Štadlerova ne razume zašto vlasnici surovo odbacuju svoje ljubimce samo zato što moraju na godišnji odmor.

"Postoji dovoljno pansiona za životinje, u koje se one mogu privremeno smestiti. Preko interneta ih se lako može posvuda naći. Možda je neophodno malo se voziti da bi se došlo do adekvatnog privremenog smeštaja za ćivotinju, ali to čovek mora da uzme u obzir ako ima domaću životinju. Odgovornost prema njoj ne bi smela da prestane zato što je vreme za godišnji odmor", apeluje Štadlerova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track