POLICIJA IH ISTRESLA IZ GAĆA: Razbijeno 14 balkanskih bandi!
Foto: Rojters

ZAJEDNIOČKA AKCIJA

POLICIJA IH ISTRESLA IZ GAĆA: Razbijeno 14 balkanskih bandi!

Austrija -
U okviru projekta "Borba protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu 2013.-2015.", zaplenjena je 1,1 tona heroina, jedna tona marihuane, 165 kilograma kokaina

BEČ - Savezna kriminalistička služba (BK) Austrije, povodom završetka projekta borbe protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu, saopštila je danas je od oktobra 2013. izvršeno ukupno 139 hapšenja.

U okviru projekta, koji je inicirao Beč, a finansirao EU, rešeno je, kako se navodi u saopštenju, 40 pljački i zaplenjeno više tona narkotika i više naoružanja. U okviru projekta "Borba protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu 2013.-2015." u čitavoj Evropi pretreseno je 176 stanova. Zapljenjeno je 1,1 tona heroina, jedna tona marihuane, 165 kilograma kokaina, 16 tona kiseline potrebne za proizvodnju heroina, 80.000 cigareta i 30 oružja. Pored toga zapljenjena je imovina vredna više miliona evra.

Na tlu Austrije sprovedeno je 47 hapšenja, rešeno je 11 pljački i 10 provala u stanove. Partneri projekta, finansiranog iz fondova EU, bile su Mađarska i Slovenija, a istrage su sprovedene i u Bosni i Hercegovini, Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Holandiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Srbiji, Španiji, SAD, kao i na Kosovu. Kako je saopšteno 14 kriminalnih struktura i grupa je raztotkriveno tokom akcija na Balkanu.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner zahvalila se istražnim organima na uspehu. "Organizovani kriminal ne poznaje granice. Ovaj projekat pokazuje da i policijski rad ne zna za granice", podvukla je Lang.

"Ovi odlični međunarodno-policijski uspesi mogu se postići samo kroz direktne kontakte na nivou istražnih vlasti. To je bio i cilj projekta. Samo međunarodna policijska saradnja može da se suoči sa organizovanim kriminalom", ocenio je direktor BK Franc Lang.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track