Porezi i doprinosi su neizdrživi za samostalne privrednike!
Foto: Milan Ilić

INTERVJU Rajnhard Pisec (FPÖ)

Porezi i doprinosi su neizdrživi za samostalne privrednike!

Austrija -
Istraživanje 2010, pokazalo je da čak 79 odsto svih preduzeća sa jednim zaposlenim nema druge radnike zato što preduzetnici jednostavno ne mogu da plate još nekog, kaže Pisec

BEČ - Na predstojećim izborima za Privrednu komoru Beča (25-26. februar), Slobodarska partija Austrije (FPÖ) očekuje znatno više glasova nego na prethodnim izborima 2010. I ona se trudi da privuče što više samostalnih preduzetnika, uključujući one srpskog porekla, da glasaju za slobodarsku frakciju u Privrednoj komori, koja nastupa pod imenom "FPÖ pro Mittelstand“.

Vođa ove frakcije je Rajnhard Pisec (Reinhard Pisec), vlasnik nekoliko preduzeća, kojem je glavna delatnost trgovina celulozom i papirom. Pisec je od 2010. i poslanik u gornjem, manje važnom domu (Bundesrat) austrijskog Saveznog parlamenta.

Šta bi hteli da izmenite u poslovnom okruženju bečkih preduzetnika?

Zalažemo se za interese preduzetnika i masivno rasterećenje od poreza i doprinosa koje sada moraju da plaćaju. Odavno smo dostigli maksimalnu granicu izdržljivosti. Preduzetnici moraju biti u stanju da ostvare profit i poslovno prežive. Samostalni privrednici ulažu ogromnu količinu vremena i napora u svoja preduzeća i to im se mora isplatiti. Sada to nije slučaj. Želimo takođe da Privredna komora zaista zastupa interese preduzetnika. To, takođe, sada nije slučaj. Ako na izbore izađe samo 30 odsto preduzetnika, to znači da velika većina ne smatra Privrednu komoru važnom za ostvarivanje svojih interesa.

Kako biste smanjili dadžbine?

Želimo u prvom redu da se ne oporezuje deo profita kojeg preduzetnici ostavljaju u svojim preduzećima. Pored toga, dadžbine na plate su ogromne. Od 100 evra bruto plate, neto dobijete 54 evra. Štaviše, poslodavac plaća još neke dadžbine državi, tako da ga radnik košta još 140 odsto njegove neto-plate.

Sigurno znate za indikator koji govori do kojeg datuma u godini radite za državu, a od kojeg za sebe: u Švajcarskoj je to sredina aprila, u SAD kraj aprila, u Nemačkoj je to kraj jula, a u Austriji 14. avgust. Tek od tog datuma u godini počinjete raditi za svoj račun, ne za državni.

Skoro 60 odsto svih preduzeća u Beču su sa samo jednim zaposlenim, koji je istovremeno i osnivač i vlasnik firme. Istraživanje koje je sprovelo Savezno ministarstvo privrede 2010, pokazalo je da čak 79 odsto svih preduzeća sa jednim zaposlenim nema druge radnike zato što preduzetnici jednostavno ne mogu da plate još nekog! Njima neretko pomažu rođaci i prijatelji, jer ne mogu da plate zaposlene, sa tolikim dadžbinama. Naravno, takva situacija pogoduje razvoju sive ekonomije.

U kojim granama očejujete veću podršku Vašoj frakciji?

Nesumnjivo u ugostiteljstvu, između ostalog.

Obraćate li se posebno i bečkim samostalnim preduzetnicima srpskog porekla? Imate li ih među kandidatima za delegate?

Mi ne pravimo razliku prema poreklu. Imao kandidate poreklom Srbe, kao i one turskog porekla i mnoge druge. Reč je o izborima na kojima imaju pravo glasa svi preduzetnici. Obraćamo se svim tim vrednim ljudima koji su preopterećeni porezima i doprinosima. Ne želimo biti paravan za loše privređivanje savezne vlade. Društveni faktori u austrijskom 2socijalnom partnerstvu“ se ne zalažu više za preduzeća, nego za saveznu vladu.

Zato zahtevamo i ukidanje monopola Privredne komore Tražimo da to bude organizacija sa dobrovoljnim članstvom, a ne monopolistička, sa prisilnim članstvom.

U kojim granama srećete veći broj preduzetnika srpskog porekla?

Svuda. Među zanatlijama, u trgovini, ugostiteljstvu, preduzećima za bezbednosne usluge... Mnogi Srbi dolaze i na naša okupljanja.

Kako procenjujete, koliku glasačku podršku može dobiti "FPÖ pro Mittelstand“?

Na izborima 2010. smo dobili 2,7 odsto glasova. Sada očekujemo deset procenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track