POSTALO TESNO U BEČKOM ZATVORU: U sve ćelije ubacuju pomoćne krevete!

Prebukirani

POSTALO TESNO U BEČKOM ZATVORU: U sve ćelije ubacuju pomoćne krevete!

Austrija -
"One ćelije koje su bile dvokrevetne, preuređene su za četiri lica, a nekada najveće, za petoricu zatvorenika, sada imaju po šest, osam ili čak deset "stanara", izjavio je Franc Higatsberger, zamenik upravnika zatvora Jozefštat

BEČ - Iako je kapacitet bečkog zatvora u Jozefštatu (Josefstadt, 8. bečka opština) 990 zatvorenika u njemu se trenutno nalazi 1.200 osoba.

Gužva u zatvorskim ćelijama, prostorijama za dnevni boravak i rekreaciju su tolike da zatvorenici više nemaju jedan sat za šetnju u zatvorskom dvorištu. Tuširanje je moguće samo dvaput nedeljno. Nekadašnju "grupnu sobu", u kojoj se igrao stoni tenis, pretvorena je u ćeliju.

"One ćelije koje su bile dvokrevetne, preuređene su za četiri lica, a nekada najveće, za petoricu zatvorenika, sada imaju po šest, osam ili čak deset "stanara", izjavio je ORF-u, austrijskoj radio-televiziji, Franc Higatsberger (Franz Higatsberger), zamenik upravnika zatvora Jozefštat.

Zatvorenici su konstantno zatvoreni u ćelijama jer ih zbog gužve i mogućih problema ne puštaju više u hodnike. Reporter ORF-a razgovarao je i sa upravnicom ovog zatvora, Helenom Pigl., koja kaže da zatvorenici u ćelijama nemaju nikakvu intimu. »

"Svi su u jednoj prostoriji. Samo je WC odvojen", podseća upravnica.

Ovo je veoma teško okruženje, pogotovo za zatvorenike koji su u istražnom postupku i pod velikim psihološkim pritiskom, naglašavaju u zatvorskoj upravi. I dok je zatvorenika previše, čuvara je premalo. Na svakih 120 zatvorenika dolaze četiri zatvorska čuvara.

Oni često nemaju vremena ni za kakvu komunikaciju sa zatvorenicima. Od 1.200 zatvorenika, samo njih 150 radi u zatvoru, na poslovima čišćenja i drugim, pa može slobodnije da se kreće. Mnogi od preostalih pokušavaju u ćelijama da psihu smire tabletama, neki i drogom, koju uspevaju da krijumčare i u zatvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track