MAĐARSKA I AUSTRIJA U SVAĐI ZBOG MIGRANATA: Kancelar Fajman pozvao mađarskog ambasadora na razgovor
Foto: Reuters

Nikako da se dogovore

MAĐARSKA I AUSTRIJA U SVAĐI ZBOG MIGRANATA: Kancelar Fajman pozvao mađarskog ambasadora na razgovor

Austrija -
Kada Mađarska propusti izbeglice Austrija se buni, a kada to ne čini, ponovo dolaze kritike iz Beča, konstatovao je mađarski premijer

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) i mađarski premijer Viktor Orban u lošim su odnosima zbog problema migranata, prenose danas bečki mediji.

Orban je juče prebacio Fajmanu da napada Mađarsku i pozvao je ove nedelje ambasadora Austrije na razgovor. Tako je Orban u Briselu kazao da Austriji nije moguće ugoditi.

"Kada Mađarska propusti izbeglice Austrija se buni, a kada to ne čini, ponovo dolaze kritike iz Beča", konstatovao je mađarski premijer.

Upitan o zidu koji je Mađarska podigla, Orban je odgovorio da je "prvi između Austrije i Mađarske (nekadašnja čelična zavesa) bio protiv Mađarske, a današnji zid u korist te zemlje".

Austrijski kancelar pozvao je danas ambasadora Mađarske u Austriji Janoša Perenjia na razgovor povodom ponašanja Mađarske prema migrantima. Retko se u Austriji događa da kancelar poziva ambasadora jedne zemlje na razgovor kako bi iskazao svoje neslaganje sa ponašanjem te države.

Poslednji put je tadašnji kancelar Julius Rab 1956.godine pozvao ambasadora bivšeg SSSR-a na razgovor zbog upada sovjetske vojske u Mađarsku. Tada je Austrija bila suočena sa talasom izbeglica iz Mađarske, pošto je 120.000 Mađara zatražilo utočište u susednoj državi.

Fajman je pozivajući mađarskog ambasadora poručio da sve zemlje EU moraju poštovati ženevsku Konvenciju o ljudskim pravima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track