PROPAO POKUŠAJ SPASAVANJA: Austrija više neće plaćati dugove Hipo banke!
Foto: Kurir Austrija

POVERIOCI PRETE TUŽBAMA

PROPAO POKUŠAJ SPASAVANJA: Austrija više neće plaćati dugove Hipo banke!

Austrija -
Minus Hipo Alpe Adrije iznosi između četiri i 7,6 milijardi evra, a vlada Austrije je odlučila da obustavi plaćanje dugova poveriocima do 31. maja 2016. godine

BEČ - Ogroman gubitak konstatovan je i u takozvanoj "lošoj banci", nazvanoj HETA, koju je formirala austrijska država kako bi očistila dugove propale Hipo Alpe Adrija (Hypo Alpe Adria) banke. Republika Austrija koja je vlasnica Hipa, odlučila je da više ne puni ovo bure bez dna, tako da Agencija za finansijski nadzor (FM) neće plaćati dospele dugove Hipo banke do 31. maja 2016.godine. FMA je objavila da na sebe preuzima obavljanje poslova državnog preduzeća HETA. Hipo ima milijarde evra dugova koje mora da plati, a istovremeno, banka u svojoj aktivi ima mnogobrojne nekretnine, i jahte, motorna vozila, u Hrvatskoj i drugim zemljama u kojima je delovala, za koje sada ne može da dobije odgovarajuću cenu i proda ih.

Uglavnom kada se sve sabere i oduzme, minus Hipa iznosi između četiri i 7,6 milijardi evra. Ovo su nedavno utvrdila dvojica finansijskih revizora, koji su radili bilans HETA. Državni vrh Austrije ne želi da naciji odjednom nametne ovaj teret, zbog čega je vlada odlučila da obustavi plaćanje dugove poveriocima do 31. maja 2016.. Njima se neće plaćati ni glavnica niti kamate na dospele obaveze Hipa. Kako obaveze pristižu svake nedelje, već 6. marta je Heta trebala da plati 470 miliona evra dospelih obveznica Hipa.

Ovo ne znači bankrot Hipo jer ako bi proglaslili bankrot banke, svi bančini dugovi bi odmah morali a budu plaćeni, što bi dovelo do finansijskog kraha austrijske pokrajine Koruške, koja je bila prethodni vlasnik Hipa i garant za deset milijardi evra obeveznica banke. Naravno da bi to ozbiljno uzdrmalo čitavu Austriju. Da podsetimo Hipo je, posle Koruške, bila u većinskom vlasništvu nemačke Bavarske, a onda je, kada je već dobro zapala u problem prešla u potpuno vlasništvo Republike Austrije.

Razjašnjenje o tome zašto i kako je to učinjeno sada treba konačno da pruži nedavno osnovana specijalna istražna komisija Saveznog parlamenta Austrije. Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Narodnjačka partija Austrije (ÖVP), koje sastavljaju saveznu vladu Austrije, dugo su vremena blokirale formiranje istražne komisije, ali nisu mogle da spreče njeno osnivanje i početak rada.

Austrija do sada upumpala 5,5 milijardi evra

Austrija je do sada u Hipo upumpala 5,5 milijardi evra. Komisija Evropske Unije je dozvolila Austriji još maksimalno 2,2 milijarde evra za pokrivanje dugova Hipa, međutim to nije dovoljno da se začepi finansijska rupa ove banke. Država je zato odlučila da i poverioci snose deo gubitaka ove banke. Ljuti poverioci će, naravno, pokrenuti mnogobrojne tužbe protiv Koruške i austrijske federacije (koja garantuje za svoje pokrajine). Ovaj potez sigurno će uticati na gubitak poverenja u Austriju na međunarodnom finansijskom tržištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track