POZVAO I SRBE DA SE VRATE U DOMOVINU: Palma poklanja Gradu Beču 3 hektara zemlje u Jagodini
Foto: Kurir Štampano

Poseta Austriji

POZVAO I SRBE DA SE VRATE U DOMOVINU: Palma poklanja Gradu Beču 3 hektara zemlje u Jagodini

Austrija -
Marković je pozvao Srbe koji žive u Austriji, a koji su postali tehnološki višak, da se vrate u Srbiju i otvaraju fabrike

BEČ - Jagodina je spremna da Beču pokloni tri hekatara zemljišta u industrijskoj zoni i besplatne komunalije za izgradnju fabrike, rekao je danas predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković u razgovoru sa predsednikom Skupštine grada i pokrajine Beča Harijem Kopicom.

Marković je pozvao bečke privrednike da investiraju u Jagodinu istakavši da je Srbija ekonomski i politički najstabilnija zemlja u regionu kada su u pitanju investicije.

On je ukazao na povoljan geografski položaj Jagodine, koja se nalazi na Koridoru 10 i podsetio da su strani investitori u industrijskoj zoni već izgradili tri fabrike, a još tri će biti izgrađene do kraja avgusta.

"Imajući u vidu da je Evropa uvela Rusiji sankcije postoji prostor za saradnju Austrije sa Srbijom i mi smo spremni da Srbija pokrije bar deset odsto onoga što se uvozilo iz Rusije“; kazao je Marković.

S tim u vezi on je ukazao da Srbija trenutno predsedava OEBS-u i da je to "najbolji trenutak“, jer Srbija, koja je imala trnovit put, najbolje razume države koje imaju probleme.

Takođe Marković je pozvao Srbe koji žive u Austriji, a koji su postali tehnološki višak, da se vrate u Srbiju i otvaraju fabrike. On je ukazao da u Beču ima najveći broj studenata iz Srbije i ponudio tri stipendije za studente iz Beča, koji bi se odlučili na studije u Jagodini.

Kopic, koji je prihvatio poziv da poseti Jagodinu, rekao je da podunavski regioni imaju slične probleme, ali da ih na različite načine rešavaju, te je bitna razmena iskustava.

Marković predvodi delegaciju poljoprivrednika iz Pomoravskog okruga koji su u Beč doputovali da obiđu farme i upoznaju se sa načinom gajenja stoke i proizvodnje mleka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track