PREDSEDNIK FIŠER BIVŠIM MINISTRIMA: Moraćete da progovorite o Hipo banci!

Prozvao ih

PREDSEDNIK FIŠER BIVŠIM MINISTRIMA: Moraćete da progovorite o Hipo banci!

Austrija -
Tri ranija ministra finansija do sada se nisu javljali za reč o izveštaju komisije koja je istražila slučaj Hipo banke, u kojem je ustanovljeno da nacionalizacija nije bila bez alternative

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) oštro je kritikovao ranije ministre finansija Austrije u vezi slučaja Hipo Alpe Adria banke.

On je, na račun Marije Fekter (Maria Fekter), Jozefa Prela (Josef Pröll) i Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger) izjavio da pod političku odgovornost zasigurno ne spada ćutanje.

Marija Fekter (Foto: Beta)
Marija Fekter (Foto: Beta)

Fišer je ocenio da je Hipo "maksimalno neprijatan“ slučaj i da negativno utiče na političku klimu u zemlji.

On je izrazio uverenje da neće, u vezi Hipo, biti moguće da Prel, Fekter i Špindeleger trajno izbegnu javljanje za reč.

Jozef Prel (Foto: Wikipedija)
Jozef Prel (Foto: Wikipedija)

"Najkasnije pred istražnim odborom će morati da se jave za reč“, kazao je Fišer austrijskom dnevniku "Tiroler Tagescajtung“.

Tri ranija ministra finansija do sada se nisu javljali za reč o izveštaju komisije koja je istražila slučaj Hipo banke, u kojem je ustanovljeno da nacionalizacija nije bila bez alternative. I Fišer vidi niz otvorenih pitanja u vezi preuzimanja Hipo od strane države.

On je dodao da sigurno nije hitna nacionalizacija preduzeta iz "zezanja“, već su tadašnji odgovorni sigurno bili pod strašnim pritiskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track