NA METI FANATIKA: Pretnje smrću stižu preko interneta!
Foto: Rojter

Političari na udaru

NA METI FANATIKA: Pretnje smrću stižu preko interneta!

Austrija -
Pretnje su, osim Hajnca Kristijana Štrahea, preko društvenih mreža dobijali i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, ministarke Johana Mikl Lajtner i Gabrijele Hajniš Hosek

BEČ - Austrijski političari suočeni su sa sve brojnijim pretnjama smrću, vređanjem i govorom mržnje preko interneta.

Najnovije pretnje smrću upućene su preko Fejsbuka lideru Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijanu Štraheu (Heinz Christian Strache). Prema FPO pretnje smrću su postavljene u četvrtak, ispod video snimka jednog govora Štrahea na vanrednoj sednici parlamenta na temu azila.

Pretnje je postavilo lice, koje, sudeći po brojnim pravopisnim greškama, nije dobar poznavalac nemačkog jezika, a koji je najavio da će se boriti protiv šefa FPO do "poslednjeg krvnog zrnca".

Ova pretnja nije jedinstveni slučaj u poslednje vreme‚ krajem oktobra je ministarki unutrašnjih poslova Johani Mikl Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) upućeno anonimno pismo sa uvredama i pretnjom smrću.

Takođe puni mržnje bili su i komentari koji su se pojavili na Fejsbuk sajtu šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz), nakon što je početkom jula uputio apel mira na Bliskom istoku.

Isto tokom leta, kada je do usijanja došla debata o austrijskoj himni, odnosno unošenja u tekst rodne ravnopravnosti, ministarka za pitanja žena Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinsch-Hosek) je vređana rečima "za nju bi trebalo ponovo otvoriti gasne komore" i "ova veštica treba da se spali".

U svim ovim slučajevima državno tužilaštvo je povelo istragu, a vezano za pretnje šefu diplomatije pronađeno je čak osam osoba. FPO je, takođe, pozvala vlasti da ispitaju pretnje upućene njihovom lideru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja