PRIJAVITE SE AKO IMATE IDEJU: Traži se najbolji antirasistički plakat!

Grad Beč

PRIJAVITE SE AKO IMATE IDEJU: Traži se najbolji antirasistički plakat!

Austrija -
Traže se idejna rešenja za plakat koja u prvom redu naglašavaju ono šta je ljudima zajedničko i šta ih povezuje

BEČ - Grad Beč će nagraditi najbolji plakat protiv rasizma. Na inicijativu bečke ministarke za integraciju Sandre Frauenberger, bečki „Savez za ljudska prava i civilnu hrabrost, protiv diskriminacije i ekstremizma“, zajedno sa Magistratom 17 bečke gradske uprave, koji je zadužen za integraciju i raznolikost, raspisali su konkurs za nabolji antirasistički i antidiskriminacioni plakat. Rok za prijavu je do 11. februara ove godine. Na Svetski dan protiv rasizma, 21. marta, biće prezentovana tri najbolja rešenja. Pobedničko rešenje će biti objavljeno i štampano kao plakat.

Žiri će do sredine februara objaviti koja su dela ušla u uži izbor, posle čega će javnost moći da glasa preko interneta. Rad koji bude dobio najviše glasova biće proglašen najboljim plakatom. Detaljne informacije na:

http://www.das-buendnis.at/news/gemeinsam-sind-wir-mehr

Traže se idejna rešenja za plakat koja u prvom redu naglašavaju ono šta je ljudima zajedničko i šta ih povezuje. Sadržaj plakata ne treba bit uperen protiv nekog lica ili ideje, nego da bude usmeren na jačanje civilne hrabrosti, poštovanja i demokratske svesti, da bi se na taj način delovalo protiv rasizma, netolerancije, odbacivanja i diskriminacije drugačijih.

U rešenjima plakata ne treba da budu prikazi nasilja, počinilaca i žrtava. Pozvani su grafičari, umetnici, oglasne agencije, kreativni ljudi iz raznih delatnosti, studenti, učenici, ukratko svi koji smatraju da imaju dobru ideju, koja se može izraziti plakatom.

Naslovna fotografija ovog teksta je jedan od zanimljivijih antirasističkih plakata iz Nemačke. Organizacija Pro Asyl, koja se zalaže za olakšavanje života azilantima, objavila je plakat, koji podseća na atntipušačka upozorenja na kutijama cigareta. Slogan plakata je "Rasizam ugrožava duhovni i emocionalni razvoj vaše dece.“

U tekstu stoji: "Rasizam sadrži otrovne materije, kao što je neprijateljski stav prema ljudima i neodgovornost. Protiv zavisnosti i upražnjavanja pomaže angažovanje kapaciteta za razmišljanje.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track