PRODAJE SE POGLED NA BEČ: Traže kupca za najvišu zgradu u Austriji!
Foto: Wikimedia.org

Dunavski toranj menja vlasnika

PRODAJE SE POGLED NA BEČ: Traže kupca za najvišu zgradu u Austriji!

Austrija -
Banka Austrija koja je vlasnik tornja nije htela da otkriju kolika je cena Dunavskog toranja i da li ima ozbiljnih interesenata iz inostranstva

BEČ - Banka Austria, vlasnik najviše građevine u Austriji, koju želi da proda, nikako da nađe kupca.Reč je o Dunavskom tornju (Donauturm), visokom 252 metra. Jedan od bečkih simbola lani je proslavio pola veka postojanja. Dunavski toranj je izgrađen 1964, povodom Međunarodne baštenske izložbe u Beču. Izložba je bila upravo u ovom delu grada, u zelenilu nedaleko od obale Dunava.

Kroz betonski stub-nosač Dunavskog tornja, voze dva lifta. Posetilac je za manje od jednog minuta na visini od 150 metara. Tu je panoramska plaforma, sa koje se pruža pogled na čitav Beč i njegovu okolina. Platforma je ograđena rešetkama pa odseća na kavez.

Samo oni hrabri i koji ne žale para, izvode bandži skokove (bungee jumping), sa jedne posebne platforme Dunavskog tornja. Iznad platforme za posetioce nalazi se restoran u obliku valjka koji se čitav okreće oko ose tornja. Tako i oni koji sede u restoranu za nekoliko desetina miniuta vidi sve delove Beča.

Predstavnici Bank Austria kažu da je prodaja ovakvog objekta duga procedura. Takva građevina se ne prodaje preko noći. Sadašnji vlasnici tvrde da žele biti sigurni da će i budući vlasnik očuvati Dunavski toranj kao znamenitost Beča, i simbol grada koji će biti otvoren za javnost.

Bečki bankari nisu hteli da otkriju kolika je cena Dunavskog toranja i da li ima ozbiljnih interesenata iz inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track