KAO DA SU IH PROKLELI: Planina mu uzela sina i ženu, a onda je i sam poginuo planinareći!
Foto: Printscreen Osterreich

AUSTRIJSKI ALPINISTA STRADAO U GRUZIJI

KAO DA SU IH PROKLELI: Planina mu uzela sina i ženu, a onda je i sam poginuo planinareći!

Austrija -
Pokušavajući da spase članicu ekspedicije najpoznatiji austrijskih alpinista Edi Koblmiler (69) zalutao je i smrzao se zajedno sa Monikom S. (59)

BEČ - Jedan od najpoznatiji austrijskih alpinista Edi Koblmiler (Edi Koblmüller 69) poginuo je u Gruziji pokušavajući da spase jednu članicu ekspedicije koja je zalutala.Koblmiler , poznat ekstremni alpinista, i Monika S. (59) stradali su ispod planinskog vrha Kazbeka u Gruziji. Edi je pre sedam dana na svoj rođendan krenuo u osvjanje još jednog planinskog vrha. On je bio vođa grupe od još osmoro ljubitelja skijaških tura na visokim planinama, izvan uređenih skijaških staza.

Međutim ovaj pohod završio se tragično, a gruzijski spasioci su helikopterom u četvrtak, 16. aprila, iz snega pod 5.047 metara visokim Kolbekom, izvukli tela Koblmilera i Monike S. Oni su pronađeni na 4.700 metara nadmorske visine. Ostali članovi grupe, šestoro austrijskih i jedan švajcarski državljanin, uspeli su da stignu do jedne planinarske kućice i tu se spasu od snežne oluje. Koblmiler je pokušao da pomogne najslabijoj i najsporijoj učesnici ture da stigne do zaklona, ali su se izgubili i smrznli zavejani u snegu.

Čitava porodica Koblmiler volela je planinarenje, ali su svi osim mlađeg sina životom platili tu ljubav. Stariji sin Mihael (Michael 24), stradao je u lavini tokom jedne ekspedicije (1999. godine) na 7.266 metara visoku planinu Diran u Pakistanu, a Koblmilerova 56-godišnja supruga Elizabet (Elisabeth), poginula je pre 12 godina nesrećnim slučajem u alpskom trening centru Utendorfu (Uttendorf) u regiji Pincgau (Pinzgau) austrijske pokrajine Salcburg.

Koblmiler je bio jedan od najpoznatijih živih austrijskih alpinista. Uspeo je da se popne na pet od ukupno 14 planinskih vrhova u svetu koji imaju iznad 8.000 metara nadmorske visine. Posebnim alpinističkim majstorstvom smatra se Koblmilerovo penjanje na 8.201 metar visok Čo Oju, šestu najvišu planinu na svetu, koja se nalazi na granici Nepala i Kine. Koblmiler se na Čo Oju popeo sa Alojzom Furtnerom sa izuzetno teške, jugozapadne strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track