PROMENILA POL I POČELO ŠIKANIRANJE: Pravnica Vojske Austrije optužila kolege za mobing!
Foto: Printscreen Krone.at/privatna Arhiva/Bundesheer

NOVI SKANDAL

PROMENILA POL I POČELO ŠIKANIRANJE: Pravnica Vojske Austrije optužila kolege za mobing!

Austrija -
Protiv Monike D (44) Ministarstvo odbrane podnelo tužbu zbog navodnog "oživljavanja nacizma", a ona tvrdi da su razlozi sasvim drugi

BEČ - Monika D.(44) pravnica u Vojsci Austrije optužila je kolege sa posla za mobing.

Ona smatra da je razlog hajke koja se vodi protiv nje to što stalno kritikuje mere štednje u oružanim snagama, ali ne odbacije ni mogućnost da je to zbog toga što je nedavno promenila pol. Ona se do skoro zvala Anton J.,imao čin kapetana i bio komandir jedne čete austrijske kopnene vojske. Posle promene pola prešla je na mesto pravnice u personalnoj službi generalšatba Oružanih snaga Austrije.

U intervjuu tiražnom bečkom listu Kronen Cajtung kaže da je tada počeo progon. Kaže da je protiv nje poslodavac podneo besmislenu prijavu zbog navodnog propagiranja nacizma. Monika kaže da je šokirana činjenicom da je Ministarstvo odbrane prijavilo državnom tužilaštvu zbog "oživljavanja nacizma".

Dodaje da je za ministarstvo bilo sporno njeno gostovanje na TV kanalu Puls4 kod poznatog austrijskog kabereiste Rolanda Diringera (Roland Dürringer) i kada je ona u jednom trenutku postavila pitanje: "Kome je zaista koristila 'Kristalna noć'?" Inače, reč je o noći pogroma Jevreja širom nacističke Nemačke 9.-10. novembra 1938, posle atentata na jednog nemačkog diplomatu u Parizu. Tada su masovno demolirane jevrejske radnje i sinagoge, ubijeno više od 90 (neki kažu i više stotina) Jevreja, a nekoliko desetina hiljada oterano u koncentracione logore.

Monika kaže da je apsurdno konstruisati "optužbu o "oživljavanju nacima" na bazi tog njenog pitanja, koje je u pomenutoj tv-emisiji ostalo bez odgovora. Ona tvrdi da njenom poslodavcu smeta što stalno ukazuje na to da aktuelan kurs štednje uništava Oružane snage Austrije.

"Sa preostalih 40 tenkova ne može da se sastavi niti jedan tenkovski bataljon. Pored toga, Oružane snage su, suprotno austirjskom ustavu, odavno organizovane kao profesionalna vojska", upozorava Monika.

Iz kabineta ministra obrane nema još komentara o Monikinom slučaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track