PROŠVERCOVALI 2000 IZBEGLICA: Srbi osuđeni u Austriji za krijumčarenje ljudi!

dobili višegodišnjue zatvorske kazne

PROŠVERCOVALI 2000 IZBEGLICA: Srbi osuđeni u Austriji za krijumčarenje ljudi!

Austrija -
BEČ - Pokrajinski sud u Kornojburgu osudio je danas nekoliko srpskih državljana osumnjičenih za krijumčarenje ljudi na zatvorske kazne od 15 meseci do sedam godina

Na sedam godina osuđen je 43-ogodišnji Srbin, koji je najavio ulaganje žalbe na presudu. Tri muškarca i dve žene, koji se već pet meseci nalaze u istražnom pritvoru, morali su da odgovaraju za krijumčarenje oko 2.000 izbeglica od proleća do septembra prošle godine. Samo od maja do septembra su, prema optužnici, ilegalno prebacili 1.500 lica.

Sudija Ditmar Nusbaumer rekao je da je, prilikom određivanje kazne, kao otežavajuća okolnost kod 43-ogodišnjeg Srbina, uzeta u obzir njegova kriminalna prošlost. Njegova 60-ogodišnja saputnica dobila je četiri godine zatvora, a majka tri godine, za saučesništvo, jer su stavljale svoje stanove na raspolaganje za vozače koji su prebacivali ilegalce.

Dva druga osumnjičena srpska državljanina, koji su optuženi za upravljanje vozilima kojima su transportovani ilegalci preko granice, osuđena su na tri godine zatvora. Državni tužilac Bjanka Šendorfer rekla je da su krijumčari postajali sve „alaviji“ i da su brzo organizovali „velike ture“ tri puta nedeljno u konvoju sa do 40 izbeglica.

Od vozila oni su koristili "reno espas", u kojem su uklonili sedišta kako bi prebacili 14 osoba. Prilikom jedne vožnje se jedan putnik u kamionu zamalo ugušio zbog izduvnih gasova, a vozači su imali naređenje da ne prekidaju vožnju, te izbeglicama nisu davali ni vodu ni hranu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track