PUKLI: Nema snega, austrijski ski-centri umesto skijanja nude vožnju kočijama!
Foto: Reuters

Zimska sezona pod znakom pitanja

PUKLI: Nema snega, austrijski ski-centri umesto skijanja nude vožnju kočijama!

Austrija -
Ovo zimovalište nije jedino kojem su visoke temperature i nedostatak snega poremetili start skijaške sezone. I drugi alpski krajevi Austrije su u bez belog pokrivača

BEČ - Otvaranje skijaške sezone u poznatom austrijskom ski-centru Obertauernu, koje je planirano za subotu, 29. novembra, biće odloženo jer snega nema! Malo je verovatno da će do vikenda zabeleti padine ovog, ali i drugih asutrijskih zimskih centara.

"Situacija je za Obertauern gotovo neverovatna. Skijaške piste su zelene", kaže jedan od turističkih portparola.

Ipak u Obertauernu će se 29. novembra održati veliki koncert, na kojem treba da nastupi poznati austrijski pevač Andreas Gabalier. Ovim koncertom i drugim manifestacijama Obertauern obeležava 50 godina od kada su u martu 1965. godine, u ovom ski-centru boravili članovi legendarnih Bitlsa, snimajući film "Help!".

U Obertauernu će, tako, u subotu početak skijaška sezona biti obeležen samo formalno. Organizatori posetiocima osim koncerta i velike sezonske žurke, nude alternativni program za goste u slučaju da nema snega. Tako će vožnju sankama zameniti kočije.

Ovo zimovalište nije jedino kojem su visoke temperature i nedostatak snega poremetili start skijaške sezone. I drugi alpski krajevi Austrije su u bez belog pokrivača.

Kada će sneg pasti ne zna se. U mnogim skijalištima nedavno je bilo i do metar snega, koji se u međuvremenu otopio. Trenutno su temperature na zapadu Austrije, zbog sunčanog vremena i toplog alpskog vetra fena (za koji mnogi kažu da im i doslovno uzrokuje glavobolju i depresivno ponašanje) znatno više nego na istoku zemlje: dostižu i 15 stepeni.

Najtoplija jesen od početka merenja!

Ovogodišnja jesen je najtoplija od početka merenja pre 247 godina u Austriji.

"Širom Austrije je ova jesen za 2,2 stepeni celzijusovih iznad višegodišnjeg proseka“, saopštio je danas Aleksandar Orlik iz Zavoda za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG).Ovogodišnja jesen time nadmašuje rekordnu jesen iz 2006. za 0,2 stepena, navodi se u saopštenju u kojem se ističe da su tri meseca bila nadprosečno toplija nego uobičajeno.

Tako je septembar bio za 0,7 stepeni topliji od proseka, oktobar za 2,2 i novembar za čak 3,8 stepeni. Najviša temperatura izmerena je sa 28,5 stepeni 19.septembra u Salcburgu, a najniža sa minus 5,7 stepeni 20.oktobra u Vajtensfeldu u Koruškoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track