RAZBILI BEČKU MAFIJU: Banda koja je imala i članove srpskog porekla terorisala grad dve godine!
Foto: Printscreen Osterreich

uspešna akcija policije

RAZBILI BEČKU MAFIJU: Banda koja je imala i članove srpskog porekla terorisala grad dve godine!

Austrija -
U bandi "Goldenberg" bilo je čak 150 mladića, starosti od 14 do 21 godine, a svi se bavili nekim borilačkim sportom

BEČ - Bečka policija uhapsila je vođe bande "Goldenberg", među kojima je bilo i članova srpskog porekla. Oni su dve godine su terorisali grad, odnosno pljačkali, ucenjivali, tukli nanoseći teške povrede ljudima. Ova banda je samo početkom ovog proleća izvela 15 pljački, preteći žrtvama noževima i vazdušnim pištoljima koji liče na vatreno oružje (softguns).

Specijalni policijski tim je identifikovao članove bande i pohvatao njene vođe. U bandi je bilo čak 150 mladića, od 14 do 21 godine starosti. Među njima je najviše Čečena i Rusa, ali i Srba, Poljaka i Austrijanaca, izveštavaju austrijski mediji. Svima je bilo zajedničko da su se bavili borilačkim sportovima. Baza im je bila u Favoritenu, 10. bečkoj opštini, gde živi mnogo doseljenika iz inostranstva, Turaka, Srba i drugih.

Voleli da se slikaju
Voleli da se slikaju

Vođa bande je Čečen Magomed M. (20) koji je sebe na Fejsbuku nazvao Maksom Goldbergom (Max Goldberg). Istražitelji kažu da je Magomed-Maks davao naloge članovima bande iz svog najužeg kruga da pljačkaju supermarkete. Njegov način života daleko je prevazilazio minimalna novčana primanja od pomoći koja se dodeljuje azilantima.

Trenutno desetorica članova bande nalaze se u istražnom zatvoru, a još šest je uhapšeno i ubrzo pušteno da se brani sa slobode. Bandi se pripisuje više od sto krivičnih dela: teške pljačke, telesne ozlede, ucenjivanje, prevare sa kreditnim karticama, prevare socijalnog sistema, delikti sa ilegalnim narkoticima, neovlašćena upotreba motornih vozila i falsifikovanje službenih dokumenata.

Policija, koje je dosad dokazala da je banda napravila štetu od 20.000 evra, sumnja da je ona mnogo veća i da premašuje o 50.000 evra. Magomedu-Maksu M. kao i još nekolicini uhapšenioh članova "Goldenberga", preti optužba za mafijaško udruživanje odnosno organizovani kriminal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track