RUK: Imamo sve više kandidata stranog porekla za delegate u Privrednoj komori Beča!
Foto: Milan Ilić

Bliže se izbori

RUK: Imamo sve više kandidata stranog porekla za delegate u Privrednoj komori Beča!

Austrija -
Ukupno 168 kandidata je sa imigracionim poreklom, i to je 10 posto svih kandidata WB-a, u svim privrednim granama u kojima se glasa, rekao je Valter Ruk predsedavajući WB-a u Beču i predsednik PK Beča

BEČ - Krajem februara održavaju se izbori za bečku Privrednu komoru (PK), a u predizbornu trku uključio se i Privredni savez (Wirtschaftsbund, skr. WB), organizacija Narodne partije Austrije (ÖVP) koja ima apsolutnu većinu u Privrednoj komori Austrije i PK Beča.

Valter Ruk (Walter Ruck), predsedavajući WB-a u Beču i predsednik PK Beča, juče je novinarima predstavio neke od kandidata WB-a za komorske delegate koji su stranog porekla. U Beču je udeo samostalnih preduzetnika stranog porekla danas već 37 odsto.

"Ukupno imamo 168 kandidata sa imigracionim poreklom, što je deset posto svih kandidata WB-a, u svim privrednim granama u kojima se glasa", naglasio je Ruk i dodaje, "Beč je grad kulturne različitosti i lepote, a svega toga ne bi bilo da nije doprinosa doseljenika. Na to sam ponosan i zahvalan sam na tome".

"Nemamo kvote u WB-u, ne postavljamo zadatke unapred i nikoga ne prisiljavamo. Za nas je najvažnije da su ove dame i gospoda dali izueztan doprinos ovoj državi. Nije nam važna zemlja njihovog porekla. Ipak, mi moramo da pokažemo da je mnogo preduzetnika najrazličitijeg porekla, koje poštujemo zbog njihovog doprinosa." dodao je Ruk.

Huabo Čena, Kazja Greko, Mustafa Iscel, Kristofer Lajtl, Valter Ruk, Bibijana Kuciova, Davor Sertić (S leva na desno)
Huabo Čena, Kazja Greko, Mustafa Iscel, Kristofer Lajtl, Valter Ruk, Bibijana Kuciova, Davor Sertić (S leva na desno)

Među kandidatima stranog porekla su Davor Sertić, Bibijana Kuciova (Bibiana Kudziova), Kazja Greko (Kazya Greco), Huabo Čena (Huabo Chen) i Mustafu Iscela. Kuciova je negovateljica iz Slovačke, jedna od više hiljada takvih u Austriji. Glavni WB-ov delegat taksi prevoznika, koji kandiduje za predsedavajućeg predstavnika ove grane, je Dušan Rogiš Dragutinović.

"Mnogi koje rade ovaj posao slabo su informisani o svojim pravima. Privredni savez je pravovremeno shvatio ovu problematiku, uticao na poboljšanje naše informisanosti i tako nam olakšao", rekla je za Kurir Kuciova.

Gospođa Greko je poslovni konsultant rodom iz Poljske, koja je u Austriji stigla kao dete, Kinez Huabo Čen drži u Beču restoran, došao je kao student tu se oženio i ostao. Mustafa Iscel, turskog porekla, vlasnik je transportnog preduzeća.Davor Sertić je Hrvat, koji je kao mali došao u Austriju, iz tadašnje Jugoslavije, sa roditeljima gastarbajterima. Sad ima špeditersko preduzeće, sa 47 zaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track