AMBASADOR NEČAJEV: EU je kriva za obustavu Južnog toka!
Foto: Gazprom-com

Nepremostive prepreke

AMBASADOR NEČAJEV: EU je kriva za obustavu Južnog toka!

Austrija -
Rusija je želela već iduće godine da preko tog gasovoda isporučuje gas, ali bez odobrenja bugarskih vlasti projekat nije bilo moguće realizovati, naglasio je ruski ambasador u Austriji

BEČ - Ambasador Rusije u Austriji Sergej Nečajev smatra da je Evropska unija kriva što je projekat izgradnje gasovoda Južni tok obustavljen.

On je u intervjuu austrijskoj agencijI APA kazao da je Rusija mnogo investirala u taj projekat i da nije želela da on bude obustavljen

"Ne verujem da je odluka o obustavi Južnog toka bila potpuno neočekivana. Pokušavamo da taj projekat realizujemo već deset godina. On je usmeren na poboljšanje energetske bezbednosti Evrope i smanjenje rizika u tranzitu. Nažalost, uvek smo nailazili na probleme i prepreke, a u prvoj liniji od strane Evropske komisije i vlade u Bugarskoj", rekao je Nečajev.

On smatra da bi mogla da bude razmotrena alternativa za snabdevanje gasa, na primer preko Turske i Grčke za jug Evrope.

"Južni tok više nije aktuelan i to nije krivica Rusije. Rusija je želela već iduće godine da preko tog gasovoda isporučuje gas, ali bez odobrenja bugarskih vlasti projekat nije bilo moguće realizovati", naglasio je on podvukavši da "zatvorena vrata Bugarske" čine nemogućim Južni tok.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track