Siva ekonomija u Austriji je u stalnom porastu!
Foto: Kurir Austrija

ZABRINJAVAJUĆE

Siva ekonomija u Austriji je u stalnom porastu!

Austrija -
Najviše rasprostranjena je siva ekonomija u Austriji u građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu, nezi, čišćenju, čuvanju dece, kao i popravki automobila

BEČ - Dok u EU udeo sive ekonomije opada, u Austriji nastavlja da raste, pa će ove godine dostići vrednost od oko 27,4 milijardi evra.

U čitavoj EU vrednost sive ekonomije dostićiće ove godine više od 2.045 milijardi evra, ali je prisutan pad u 21 od 28 zemalja članica, ističe bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat. Iako Austrija sa nivoom od 8,2 odsto na BDP ima najmanju vrednost sive ekonomije u EU, zabrinjavajuića je tendencija rasta, koja je suprotna evropskom trendu.

Ove godine se očekuje da će siva ekonomija u Austriji dostići vrednost od 27,5 milijardi evra, pokazuju proračuni Virtšaftsblata izrađene na osnovu računica profesora ekonomije iz Linca Fridriha Šnajdera I prognoza BDP-a Eurostat-a. Uzrok za rast sive ekonomije u Austriji je "hladna progresija" i ogromne poreske stope na rad, objašnjava Šnajder. On je dodao da će, prema njegovim procenama, umereno rasterećenje na primanja poslednje poreske reforme iduće godine doneti smanjenje vrednosti sive ekonomije za jednu do dve milijarde evra.

Slab privredni rast i nesrećne ekonomsko-političke odluke, kako je dodao, doprinose ponajviše rastu sive ekonomije. Najviše rasprostranjena je siva ekonomija u Austriji u građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu, nezi, čišćenju, čuvanju dece, kao i popravki automobila. Da bi se efektivno mogla voditi borba protiv sive ekonomije, prema Šnajderu, potrebno je smanjenje poreskih stopa i socijalnih izdataka, snažniji poreski moral. Siva ekonomija, prema računicama Šnajdera raste od 2013. godine konstantno.

Tako je 2013. godine iznosila 7,5 odsto od BDP-a, to jest 24,2 milijarde evra, prošle godine 7,8 odsto (25,7 milijardi evra) i ove godine 8,2 odsto (27,5 milijardi evra). Pored Austrije, siva ekonomija u EU raste još u Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Malti i Mađarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja