SKANDAL U BEČKOJ AKH BOLNICI: Ženu u porođajnim bolovima vratili kući, porodila se posle 4 sata!

Rekli joj da izdrži do ponedeljka

SKANDAL U BEČKOJ AKH BOLNICI: Ženu u porođajnim bolovima vratili kući, porodila se posle 4 sata!

Austrija -
Babica nije bila dostupna, jer je negde ostavila svoj bolnički pejdžer, rekla je žena za austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF)

BEČ - U bečkoj Opštoj bolnici (AKH) odbili su da porode trudnicu u poodmakloj trudnoći, koja je posle samo nekoliko sati u drugoj bolnici rodila sina!

Mlada trudnica je 6. novembra došla u bolnicu AKH. Prema njenim rečima, tada je već imala jake trudove i grlić materice joj je već bio otvoren nekoliko centimetara.

"Babica nije bila dostupna, jer je negde ostavila svoj bolnički pejdžer“, rekla je žena za austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF). Ona je takođe dodala da su je, tek nakon dužeg čekanja, prikopčali na aparat za merenje trudova (CTG).

Nakon pregleda ženi je saopšteno da aparat nije ništa pokazao i da ide kući. U bolnici su joj takođe rekli da, ako i dalje bude imala trudove, može dete da rodii u kod kuće. Posavetovali su je da bebu nakon porođaja zamota u nešto toplo i pozove hitnu pomoć.

"Mislila sam da se samo šale“, u neverici je ispričala žena za ORF.

Dežurni doktor je saopštio ženi da može doći dva dana kasnije, odnosno u subotu, na kontrolu, i eventualno da "izdrži" do ponedeljka, kada bi je, uz izazivanje veštačkih trudova i porodili. U isto vreme je, kaže, čula da toga dana u bolnici nije bilo ni slobodnih kreveta.

"Doktor je odbio me pregleda jer je smatrao da to nije neophodno“, dodaje žena.

Pošto je imala jake trudove i više nije mogla da izdrži bol, odmah je otišla kod svoje doktorke. Ona je pregledom utvrdila da je grlić materice već otvoren nekoliko centimetara i kao hitan slučaj je poslala u Zemelvajs kliniku (Semmelweisklinik). Četiri sata kasnije rodila je sina!

"Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da sam poslušala doktora iz AKH i da sam otišla kući“, kaže mlada majka.

Volf-Peter Huslajn (Wolf-Peter Husslein), direktor Univerzitetske klinike za lečenje ženskih oboljenja pri AKH, je izjavio da je pacijentkinja, u okviru redovne kontrole, primljena 6. novembra u 8 časova ujutru, te da je već u 8:07 časova obavljen CTG. Kako prilikom pregleda nije ustanovljeno postojanje trudova, pacijentikinji je, kao što je to običaj u ovakvim slučajevima, zakazan novi pregled kroz tri dana.

„Obavili smo razgovore sa doktorima i babicama koje su bile prisutne tog dana, i svi su nam potvrdili da bi pacijentkinja sa jakim trudovima sigurno bila primljena u bolnicu. Veoma nam je žao što je došlo do nesporazuma u komunikaciji“, saopšteno je iz bolnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track