ON JE BAŠ IMAO SREĆE: Slepi alpinista preživeo zemljotres na Mont Everestu!
Foto: Prinskrin Yt

drama u Nepalu

ON JE BAŠ IMAO SREĆE: Slepi alpinista preživeo zemljotres na Mont Everestu!

Austrija -
Cela planina je zadrhtala, buka je bila zaglušujuća, a tlo nam je pucalo pod nogama, napisao je posle katastrofe na svom blogu u Andi Holcer (49)

BEČ/KATMANDU - Dvoje austrijskih državljana, slepi alpinista Andi Holcer (Andy Holzer 49) i novinarka Klaudija Šanca (Claudia Schanza) preživeli su katasrofalni zemljotres u Nepalu.

Holcer, poznati slepi alpinista iz Istočnog Tirola, tokom zemljotresa nalazio se na oko 6.000 metara nadmorske visine na putu prema Mont Everstu.

"Dok smo se kretali kao preko zaleđenog jezera odjednom je pod nama led počeo da puca. Planinom se prolomila užasna tutnjava. Zemlja se tresla kao brod na okeanu. Cela planina je zadrhtala, buka je bila zaglušujuća, a tlo nam je pucalo pod nogama", napisao je posle katastrofe na svom blogu u subotu uveče Holcer.

Klaudija Šanca koja je u Nepalu bila na odmoru, u trenutku kada je počeo zemljotres razgledala je kulturne znamenitostI Katmandua.

"Bili smo u hramu Bodnath ­Stupa kada je zemlja počela da se trese. Moja saputnica se čvrsto uhvatila za mene i tako smo se držale jedna za drugu. Nekako smo se svi iz grupe uhvatili jedni za druge i čvrsto držali dok se sve oko nas raspadalo. Jedva smo ostali na nogama, a oko nas su padale zidine. Svojim očima sam gledala kako se svetski poznate kule ruše kao da su od karata. Posle sam videla ljude koji su golim ruklama kopali po ruševinama i u potrazi za preživelima i žrtvama", priseća se pakla kroz koji je prošla Šanceova.

Austrijsko Ministrastvo spoljnih poslova još uvek pokušava da utvrdi da li među žrtvama ima i Austrijanaca.

"U trenutku nesreće u Nepalu se nalazilo 250 austrijskih državljana. Za sada još nemamo nikakvih potrvrda da li je neko od njih stradao" ­ rekao je Martin Vajs (Martin Wiess), portparol Ministarstva.

"Građani Austrije koji se nalaze na ovom području javljaju se Ministarstvu i do sada je sastavljen spisak od 61 osobe. Do sada smo uspeli da stupimo u kiontakt sa 39 osoba i oni su svi ostali nepovređeni. Sa preostalih 22 Austrijanaca još nije uspostavljena veza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track