ŠOKANTNA PRESUDA: Kockarnica mora da isplati 430.000 evra čoveku jer su ga navukli na kockanje!
Foto: AP

Koncern igara na sreću Novomatik izgubio proces

ŠOKANTNA PRESUDA: Kockarnica mora da isplati 430.000 evra čoveku jer su ga navukli na kockanje!

Austrija -

BEČ - Koncern igara na sreću Novomatik sa sedištem u Gumpoldskirhenu (opština Medling) moraće da isplati jednom kockaruu 430.000 evra.

Naime ovaj zavisnik iz Donje Austrije tužio je Novomatik zato što je kako je rekao godinama čak do 15 sati dnevno kockao u njihovim objektima i tako prokockao celo bogatstvo. „Cela porodica je bila pogođena njegovim strastvenim kockanjem.

Deca su morala da spavaju na dušecima jer nije imao novac za nove krevete. Na kraju je čak prokockao i novac za očevu sahranu“, izjavio je advokat kockara, Peter Ozlberger, koji radi zajedno sa Tomasom Sohovskim, bivšim poslovnim partnerom Novomatika, koji je i podigao tužbu.

Sud u Beču je doneo drugostepenu presudu, da koncern igara na sreću mora da isplati odštetu u visini od 430.000 evra, podnosiocu tužbe koji je u tužbi zahtevao 675.860 evra. Sud je međutim odredio naknadu u iznosu od 372.220 evra uz dodatak kamatu počevši od 2013. godine u visini od 4 procenta na iznos glavnice, tako da je ukupan iznos na kraju dostigao cifru od 430.000 evra. Presuda je punovažna iako je dozvoljena dodatna vanredna revizija, tako da će

Novomatik morati da isplati naznačenu sumu.U Novomatiku za sada čekaju sa isplatom i razmišlaju da li da podnesu zahtev za reviziju presude višem sudu, rekao je advokat Novomatika Peter Cohbauer, i dodao da je apelacioni sud ovakve tužbe protiv Novomatica obično odbacivao.

Njegova tužba se zasnivala na činjenici da je on zapravo postao zavistan, te je usled „bolesti“ bio nemoćan da se odupre kockanju. Iz Novomatika se nisu složili sa optužbom. Međutim u prvostepenom kao i u drugostepenom sudskom postupku zaključeno je da čovek usled bolesti nije mogao da napravi izbor. U prvobitnom sudskom procesu Novomatik je negirao da je pomenuta kockarnica u kojoj je podnosilac tužbe kockao u njihovom vlasništvu.

Međutim, advokat Novomatika je izneo da su nakon dodatnih istraživanja utvrdili da je njihova koncesija na pomenutom kazinu. Pravni zastupnik Novomatica rekao je da je presuda donesena na osnovu starog zakona i da prema novom važećem zakonu o igrama na sreću , za ovako specifičan slučaj sa preklapanjem raznih faktora presuda ne bi mogla da dobije ovakav epilog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track