ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAGE: Iza pljačke Hipo banke stoji opasna mafija, stradalo nekoliko svedoka!
Foto: Beta

Organizovana pljačka

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAGE: Iza pljačke Hipo banke stoji opasna mafija, stradalo nekoliko svedoka!

Austrija -
"Banku pljačkaju samo diletanti, a pravi profesionalci osnivanju banku" izjavio je glavni istražitelj Kristijan Beler i dodao da se sistem Hipo banaka na Balkanu upuštao u poslove sa "teškim" kriminalcima, pripadnicima vojske, podmitljivim političarima

BEČ - Glavni istražitelj slučaja Hipo Alpe Adria banke Kristijan Beler rekao je da "banku pljačkaju samo diletanti, a pravi profesionalci osnivanju banku", ukazujući da je mafija koja stoji iza malverzacija u ovoj banci veoma opasna. On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", objasnio da je "sistem Hipo" na Balkanu funkcionisao na način da kod finansiranja nekretnina nije bilo provere rizika, niti procena održivosti.

"Niko nije proveravao bonitet i kapital korisnika kredita. Čak nije proveravano da li uopšte postoji nekretnina. Krediti su pored svega odobravani. Često su objekti bili od mnogo manje vrednosti od dobijenog kredita", objasnio je Beler upitajući ko je uzeo razliku.

Prema njegovim rečima rate za kredit mesecima nisu plaćane, ali nije bilo opomena, i svima je, kako je podvukao, bilo "svejedno". Takođe je ukazao da su revizori na kraju godine ocenili da su ti krediti bili u redu što, kako ističe, ne razume.

Uz to, podvukao je Beler, Hipo se često upuštala u poslove sa "teškim" kriminalcima, obaveštajcima, pripadnicima vojske, visokorangiranim, podmitljivim političarima... Upitan koliko je opasna mafija koja stoji iza ove najveće pljačke u istoriji Austrije, Beler je kazao da oni jesu veoma opasni.

"Jedan bivši direktor iz Hrvatske je trebalo da se pojavi pred sudom i da iskaz protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Dan pre su]enja eksplodirala je granata ispod njegovog automobila. U Crnoj Gori jedan službenik banke poginuo je u saobraćajnoj nesreći, pri čemu imam utisak da teorija o udesu nije tačna. Par dana nakon što smo počeli da proveravamo kredite u Crnoj Gori jedan službenik se kolima survao niz liticu. Njegov ruksak je pronađen na obali reke, a kola su plutala u reci, dok je njegov leš pronađen tek posle nekoliko dana", rekao je Beler opisujući opasnosti sa kojima se suočavaju svi koji se upuste u svedočenje u vezi nelegalnog poslovanja Hipo na Balkanu.

Poslanik stranke Neos Rajner Hable ističe da se pojedinci boje, što razume, i dodaje da ne može da shvati "zašto Republika Austrija dozvoljava da poklekne pred mafijom" i ne istražuje gde su završile milijarde.

Beler ukazuje da parlamentarni odbor, koji treba uskoro da se bavi Hipo bankom, mora rasvetliti ulogu nemačke pokrajine Bavarske i razmotriti da li postoji umešanost političara iz Austrije, Hrvatske i Nemačke u aferu oko ove banke, kao i ko je imao koristi od tog posla i gde je nestao novac. Prema njegovim rečima, treba proveriti zašto je guverner Narodne banke Hrvatske odjednom promenio mišljenje, iako je mesecima ranije govorio da je protiv ulaska nemačke Bajner LB u Hipo banku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja