ŠOKANTNO: U Austriji nestalo 151 dete izbeglica!
Foto: AP

gubi im se trag

ŠOKANTNO: U Austriji nestalo 151 dete izbeglica!

Austrija -

AUSTRIJA - Najmanje 151 dete, koje je izbeglo u Austriju, vodi se kao nestalo.

Ove i prošle godini iz izbegličkog kampa Traiskirhen (Traiskirchen) nestala su ukupno 193 deteta mlađa od 14 godina. Kasnije se pojavilo njih 42-oje, izjavio je portparol ministarstva unutrasnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grindbek (Karl-Hainz Grundböck)MUP Austrije smatra da je većina ove dece nastavila svoje putovanje ka drugim državama Evropske unije (EU) kao što je Nemačka.

Naime aktuelni propisi EU o azilu, koji propisuju podnošenje zahteva za azil u državi ulaska u EU, uglavnom nisu primenjivi na maloletna lica. Kako Grundbek navodi, ne postoje naznake da nestanak dece ima veze sa nekim drugim okolnostima. Austrijske vlasti ocenjuju da ova deca nisu postala žrtve trgovine ljudima.Slične vesti su se poslednjih meseci pojavile i u drugim evropskim državama. Europol je početkom godine procenio da je u Evropi nestalo oko 10.000 maloletnih izbeglica.

Organizacija „Missing Children Europe“ upozorava da su deca izložena opasnosti da postanu žrtve trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, prisilnog krijumčarenja narkoticima kao i prošenja, te je neophodna bolja saradnja unutar Evrope, kako bi se razrešili svi slučajevi nestale dece.

Nemačke vlasti su u ponedeljak objavile da se u Nemačkoj ukupno 9.000 mladih izbeglica vodi kao nestalo. Međutim kako navodi Savezna kriminalisticka služba u izjavi za medije, pretpostavlja se da je razlog tome nastavak putovanja kao i višsestruko registrovanje dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track